Az MSZP szerint a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán Viktor miniszterelnöknek papírja van arról, hogy egy visszaeső jogsértő, visszaeső normaszegő.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tóth Bertalan (MSZP) Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva úgy fogalmazott: a jelentés tartalmazza, hogy a kormányfő a többség és a közjó helyett önös érdekeit szolgálja és saját politikai elitjét gazdagítja. „Ön már nem Európa erős embere, (…) hanem Európa páriája”, aki a népakarat ellenében kormányoz – jelentette ki a szocialisták frakcióvezetője.

Az uniós csatlakozásról szóló népszavazáson a magyar emberek arról is döntöttek, hogy az európai értékközösséghez akarnak tartozni – hangsúlyozta a frakcióvezető. Ezt akkor a választók „84 százaléka, négyötöde támogatta” – közölte.

Tóth Bertalan azt mondta, hogy az Európai Parlament kétharmada, többek között a néppártiak „kiállították a bizonyítványt” és arról hoztak döntést, hogy Magyarországon már nincs demokrácia. Az MSZP ezért annak érdekében fog javaslatokat benyújtani, hogy Magyarországon legyen újra demokrácia – mondta a politikus.

A pártelnök szerint a kormányfő össze-vissza beszél, mert három évvel ezelőtt még azt mondta, hogy Görögországtól el kell venni az európai határvédelmet és azt át kell adni az uniónak. Most pedig zsoldosokat emleget és elutasítja ezt a megoldást – tette hozzá. Orbán Viktor korábban közös fellépést hirdetett a terrorizmus ellen, most azonban nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amit ilyen hatáskörrel akarnak felruházni – érvelt.

A miniszterelnök migrációról „papol”, miközben kiderül, hogy a „szír diktátor közeli embereinek” vagy az orosz titkosszolgálatokhoz közel állóknak adnak letelepedési engedélyt.

Ezalatt kevés szó esik az ország valódi és súlyos problémáiról, arról, hogy 4325 pedagógus hiányzik a közoktatásból, nyáron komplett kórházi osztályok szűntek meg, 1800 orvos hiányzik a rendszerből, 1600 településen nincs elérhető háziorvos – fogalmazott. Mindeközben magyar fiatalok százezrei készülnek elhagyni azt az országot, ahol Európa legalacsonyabb béreit fizetik – mondta. Nem a multik, hanem az ott dolgozó munkavállalók szövetségesének kell lenni, vissza kell nekik adni a jogot, hogy maguk harcoljanak meg a béremelésekért – szögezte le Tóth Bertalan.