Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Murányi Levente egykori '56-os elítélt, a Magyar Gárda egyik alapítója beszédet mond az Új Magyar Gárda Mozgalom bajtársiasság napi rendezvényén, a budapesti Hazatérés temploma előtt 2015. július 4-én
Hirdetés

A Mandinernek Murányi Levente volt alelnök elmondta, a Jobbik kongresszusa után dühében kilépett a pártból. Ahogy Murányi fogalmazott, „csak azt mondtam ki Gyöngyösiről, amit sokan ki akartak, de inkább nem tették; én nem akarok már politikai karriert csinálni” – az ’56-os forradalmár, immár exjobbikos Murányinak az volt sok, amikor Ander Balázs „kimondta, hogy lemond a Gyöngyösi Márton nevű szaralaknak a javára”, ezt ugyanis Ander részéről is árulásnak élte meg, „a Gyöngyösit én nem támogatom, mert én tudom, hogy ő micsoda”. Úgyhogy 17 év után kilépett a pártból. Mint mondta, a párt teljesen kicserélődött: „17 évi tagság után és 6 évnyi alelnökség után tudtam úgy állni a terem ajtajánál, hogy a bemenő tagok 80 százalékát nem ismertem, annyira frissen léptek be. Volt már buliban, hogy az embernek nem volt egy ismerőse sem, na, így éreztem magam én is. Olyan idegen volt az egész, a mondanivalójuk meg döbbenetes”, mondta.

A néppártosodást a vég kezdetének tekinti, bár sokáig reménykedett abban, hogy ez csak egy sakkhúzás, ha hatalomra kerülnek, és „visszük tovább a nemzeti érdekképviseletet”. A 2018-as bukás után Vona, akit családja által is támadtak, lemondott, a párt elkezdett tönkremenni, Sneider Tamással, majd Jakab Péterrel, akit tehetséges szónoknak, ám tehetségtelen politikusnak tart. „Most meg ez a vég, Gyöngyösi Mártonnal gyakorlatilag vége van” – értékelt.

Gyöngyösit egyébként tehetséges fiatalembernek tartotta, de a kongresszus előtti beszélgetésük óta úgy érzi, már nem a magyar nemzeti érdeket képviseli; „Brüsszelben, az EP-ben is számomra nem tetsző liberális szövegeket mondott”.

„Én már a Jakab-féle Jobbikot is ott akartam hagyni, erre csak hab a tortán Gyöngyösi személye” – mondta. A régi tagság elment, új tagság van, „nekem ehhez semmi közöm” – fogalmazott Murányi.

Korábban írtuk

Végül azt is megosztotta a Mandinerrel, hogy:

„Én Orbán Viktort nagyon sokra becsülöm, nem gondoltam volna soha, hogy ráj fogok szavazni, de most megtörtént, mert nagyon féltem attól, hogy visszajön a Gyurcsány Ferencek és Niedermüller Péterek világa”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.