Hirdetés

Nacsa Lőrinc (KDNP) békét sürgetett Ukrajnában és bírálta azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint a szankciók sikeresek Oroszországgal szemben. Azok jobban sújtják Nyugat-Európát, és a szankciók ellenére számos nyugat-európai ország orosz importja növekedett – közölte.

A szankciók gyengítik az európai gazdaságot, de  az amerikai multik sokat keresnek azokon – folytatta. Nem hozták közelebb a háború végét, de általuk energiaválság, infláció és sok helyen gazdasági visszaesés jött. Feltette a kérdést: mi értelme volt az eddigi szankcióknak és kinek fájtak azok jobban? 

Szólt arról is, hogy a szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyar emberek zsebéből tavaly.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt felelte: teljes energetikai szankciókra vonatkozó javaslat van Brüsszel előtt, holott Európa jelentősen kiszolgáltatott az orosz energiának.

Korábban írtuk

Rámutatott arra is, hogy az elmúlt hetek a háborús eszkaláció irányába mutattak. Eddig harmincöt ország adott halálos katonai eszközöket, és már tizenhét döntött tankok szállításáról, pedig a német kancellár egy éve még azt mondta: nem küldenek halált okozó fegyvereket. Mindez szerinte a háborúba bevonódás eszköze.

Az unió egy békeprojekt volt – fogalmazott -, mi szeretnénk is ennél maradni.

Fontosnak ítélte, hogy a magyar parlament nyilatkozatban fejezze ki: csak béketárgyalásokkal lehet életet menteni.