Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Magyar Delegációjának vezetője hangsúlyozta, nagyon időszerű volt, hogy néppárti vezetője legyen az Európa Tanácsnak. Személye fontos tényezője lehet a kereszténydemokrácia megújulásának az Európa Tanácsban, amelynek elsődleges feladatai közé tartozik az emberi és kisebbségi jogok előmozdítása – húzta alá.

A delegációvezető fontosnak nevezte a horvát Marija Pejcinovic Buric közép-európai tapasztalatait.

„Most, amikor Európa keleti és nyugati fele között előtörnek az eltérő történelmi tapasztalatokból származó mély nézetkülönbségek, fontos, hogy a kommunizmus időszakát átélt, kelet-közép európai tapasztalatokkal rendelkező vezetője van az Európa Tanácsnak. Reménnyel tölthet bennünket, hogy e tekintetben jobb megértés alakulhat ki” – fogalmazott.

Németh Zsolt kiemelte annak fontosságát is, hogy Buric személyében nő került az Európa Tanács főtitkári székébe, amely véleménye szerint a szervezet Miniszteri Bizottsága és Parlamenti Közgyűlése között kialakult konfliktusok megoldásában nyújthat segítséget. Az új főtitkárnak meghatározó szerepe lesz akkor, ha a 2019 és 2024 közötti időszakban újraindul az Európai Unió bővítési folyamata, abban ugyanis az Európa Tanács fontos kiegészítő szerepet fog majd betölteni – tette hozzá Németh Zsolt.

Marija Pejcinovic Buric korábbi horvát külügyminisztert június végén választotta meg az Európa Tanács új főtitkárának a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése. Az 1963-as születésű néppárti politikus a szervezet történetének 14. főtitkára, a tisztséget betöltő második nő. Kinevezése öt évre szól.

Thorbjorn Jagland 2009 óta töltötte be az Európa Tanács főtitkári pozícióját. A 68 éves norvég szociáldemokrata politikus mandátuma szeptember 18-án járt le.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot 1949-ben hozták létre azzal a céllal, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát.