Hirdetés

Menczer Tamás a Facebookon közzétett videóban elmondta: sürgős kérést kaptak Viktor Mikitától, Kárpátalja kormányzójától, „aki egy korrekt ember és jól tudunk vele együtt dolgozni”. A kormányzó arról számolt be, hogy a belső menekültek ellátása számukra nagy kihívást jelent, ezért Magyarország segítségét kérte legalább 50, de akár 400 ukrán gyermek sürgős kéthetes táboroztatásában.

„A magyar kormány döntött, teljesítjük az ukrán kérést úgy, ahogyan azt az ukránok szeretnék, tehát fogadjuk mind a 400 gyermeket, ha kell, azonnal kéthetes táboroztatásra” – jelentette ki Menczer Tamás.

Az első csoport – 63 gyermek és 36 édesanya – hétfőn érkezik, őket Miskolcon, a Belügyminisztérium oktatási épületében szállásolják el, a gyermekeknek programokat is szerveznek a tábor idejére – tájékoztatott az államtitkár. A többi csoport augusztus 20-ig megérkezik – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: bár ez egy váratlan, azonnali kérés volt, a kormány „menetrend szerint” is táboroztat évek óta ukrán gyerekeket. Idén nyáron több mint ezer ukrán gyermek táboroztatását finanszírozzuk, végezzük – tette hozzá. Ők nem kárpátaljai magyarok, hanem valamennyien olyan ukrán gyerekek, akiknek a lakóhelye, illetve a szülei érintettek a harcokban – húzta alá.

„Magyarország tehát segít” – jelentette ki Menczer Tamás. Magyarország és a magyar kormány a béke pártján áll, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk, nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborúba – emlékeztetett.

„De Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójával segítjük a bajba jutottakat, a gyerekek táboroztatása is egy fontos eleme, egy fontos lépése ennek a humanitárius segítségnyújtásnak” – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Korábban írtuk