Számos olyan, otthonteremtéshez kapcsolódó családtámogatás érhető el jelenleg, amelyeket időkorlátosan, 2022-ig vezettek be – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Ezek között találhatók a jelenleg legnépszerűbbnek számító segítségek, mint a babaváró vagy az otthonfelújítási támogatás, a régóta témát szolgáltató kedvezményes lakásáfa vagy például a falusi CSOK, amely a Magyar falu program részeként egyfajta kísérlet a vidéki élet feltámasztására. Bár a szóban forgó támogatások jelen állás szerint csak idén nyárig vagy év végéig érhetők el, a választások után hosszabbítás lehetséges.

– Becsüljük meg azt, amit eddig sikerült elérnünk. Most ebből az következik, hogy persze minden intézkedésnek van valami időhöz kötöttsége, de minden eleme ennek a családtámogatásnak fenn fog maradni. Természetesen, ha megkapjuk a bizalmat, akkor nemcsak hogy folytatódnak a mostani családtámogatási, politikai részelemek, hanem ezek még újabbakkal fognak kiegészülni, és ha a gazdaság jobban teljesít, akkor még a családtámogatás mértékét is szeretnénk emelni – erről beszélt Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök ezzel egyértelművé tette, hogy

ha a választások után is ő alakíthat kormányt, az elmúlt években kiépített családtámogatási elemek megmaradnak hosszabb távon is, sőt azok összege is emelkedhet.

Mindez megfelel annak az elvnek, amelyet 2010-es kormányra kerülése óta szem előtt tart az Orbán-kormány. Jelesül, hogy a 2011 óta, elemről elemre, támogatásról támogatásra felépített családtámogatási rendszerhez folyamatosan mindig hozzátettek, de nem vették el, nem szüntették meg egyetlen általuk bevezetett elemét sem.

Korábban írtuk

Kísérlet a vidék feltámasztására

Az időkorlátos intézkedések java része a családok otthonteremtését segíti: összesen hét, részben egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő támogatási formáról van szó. De mielőtt az időkorlátos elemeket megvizsgáljuk, érdemes rögzíteni, hogy az otthonteremtési program zászlóshajója, a családi otthonteremtési kedvezmény, jól ismert nevén a csok már hat és fél éve igényelhető. Sem akkor, sem azóta nem is merült fel, hogy kivezessék, sőt azóta

olyan komplex támogatási rendszer épült ki köré, amely a családokat bármilyen élethelyzetben akár sok tíz millió forinttal segíti a saját otthonhoz jutásban.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!