Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint „tömény Brüsszelezést” tartalmaz a nemzeti konzultáció, az abban tett állítások szerinte csúsztatást tartalmaznak. Kijelentette: annak célja, hogy a kormányhoz hasonlóan az emberek is gyűlöljék az uniót.

„Ez elég furcsa módja annak, hogy miként is kérünk támogatásokat az Európai Uniótól” – fogalmazott.

Közölte: Magyarországnak nem járnak alanyi jogon az uniós támogatások, azért kapjuk azokat, mert betartjuk az unió normáit, és el vagyunk maradva a közösség átlagától. De ha nem tartjuk tiszteletben az értékeket, akkor nem jár a pénz, „ez nyilvánvaló” – fogalmazott.

Mellár Tamás szerint a nemzeti konzultáció a megszorításokra hivatott felkészíteni a lakosságot. Más magyarázatot nem is tud elképzelni.

Korábban írtuk

– Vagy miniszter úr tud más magyarázatot erre? – zárta felszólalását Mellár.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte:

– Csak más választ tudok adni, mint amit képviselő úr. Bizonyos értelemben, már csak képviselő úr élettapasztalatára tekintettel is csodálkozom azon, hogy van még, aki elhiszi azt a brüsszeli mesét, amit most itt képviselő úr viszonylag pontosan előadott nekünk.

Elmondta, ezek a pénzek Magyarországnak járnak, amiket az unió „jogellenes módon, lábbal tiporva a jogot nem ad ide nekünk”. Az írott jog a legcsekélyebb mértékben sem számít Brüsszelben – jelentette ki.

Nyílt, nyers hatalmi küzdelem zajlik Brüsszelben, ahol azok számítanak a forrásokra, akik a fontos politikai kérdésekben egyetértenek az unióval. Leszögezte: vannak kérdések, amelyekben minket „pénzzel sem lehet zsarolni”. Ide sorolta a migránsok befogadása vagy a családpolitika kérdését, de azt is, hogy ki lehet az unió tagja.

A Magyarországnak járó pénzeket előbb vagy utóbb ide kell, hogy adják – szögezte le.