Fotó: honvedelem.hu/Kertész László
Hirdetés

A honvedelem.hu szombati beszámolója szerint az egyeztetés célja az volt, hogy még a parlamenthez történő benyújtás előtt megvitassák az ország biztonságát és állampolgárainak védelmét szolgáló feladatok összehangolásáról, valamint a különleges jogrend idején bevezethető intézkedésekről szóló törvénytervezetet.

A tervezet főbb elemei a válságreagálás elveit és kereteit, az állami intézmények kapcsolódó feladatait, az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek védelmi és biztonsági feladatokba való bevonásának intézményrendszerét érintik. Hangsúlyos elem a felkészülési és riasztási rendszerek fokozottabb összehangolása.

A védelmi és biztonsági rendszerek működése a NATO és az EU válságreagáló-rendszereihez kapcsolódást is szolgálja – írták. A cél, hogy az állami válságkezelési rendszer biztosítsa a társadalom folyamatos működését, lehetőség szerint különleges jogrendi szabályok bevezetése nélkül is.

A törvénytervezet a többéves, összehasonlító szemléletű szakmai előkészítés, ezen belül a vörösiszap-katasztrófa, a 2013. márciusi szélsőséges időjárás, az elmúlt száz év legnagyobb dunai árvize, a 2015-ös tömeges migrációs helyzet és a Covid-19 miatti válságkezelés tapasztalatainak összehangolására épül, és a fokozatos átmenet szabályozását helyezi előtérbe – emelték ki.

Korábban írtuk

„E szabályozási koncepció a mindenkori kormányzati felelősség jegyében, az intézkedési lehetőségek szükséges és arányos alkalmazhatóságára irányul annak érdekében, hogy a kormányzati reagálóképesség emelését a jogállamiság követelményével, különösen a parlamenti és alkotmánybírósági kontroll által ellenőrizhető módon biztosítsa” – írta a honvedelem.hu.

Hozzátették: „a törvénytervezet kidolgozásának további célja, hogy kellő felkészülési időt biztosítson a kapcsolódó további törvényi szabályozások előkészítésére, a végrehajtási kormányrendeletek kidolgozására, valamint az új működési rend begyakorlására”.

A beszámoló szerint az egyeztetésen az ellenzéki pártok nem képviseltették magukat, de a Fidesz- és a KDNP-frakció észrevételeivel és javaslataival sikerült a törvénytervezetet kiegészíteni és módosítani.

„Az új szabályozás érdemi parlamenti vitáját nagymértékben elősegítette volna, ha az ellenzéki pártok elfogadták volna a szakmai alapokon nyugvó szabályozási célokra vonatkozó egyeztetésen való részvételt, hiszen az ország és állampolgárainak védelme nem pártpolitikai, hanem össztársadalmi, nemzeti ügy” – olvasható a honvedelem.hu cikkében.