Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án.
Hirdetés

Európában átlagban az emberek 22 százaléka nyilatkozik úgy, hogy nem vagy csak óriási nehézségek árán tudja majd fűteni télen a lakását, rendezni a fűtésszámlát. Ez az arány Magyarországon – Európában egyedülállóan – csupán kilenc százalék – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Hangsúlyozta: a magyar adat nem véletlen, hanem egy nagyon tudatos, bátor, nemzeti politika következménye. A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyarok fizetik Európa legolcsóbb háztartási energiaszámláit, a magyarok fizetik a legkevesebbet a villanyért, a gázért és távfűtésért is. Tehát a rezsicsökkentés a háború és az „ostoba brüsszeli szankciók” következtében elszabadult energiaáraktól is meg tudta védeni a magyar családokat – mondta Németh Szilárd.

Hozzáfűzte, a rezsicsökkentés a családok számára havi szinten 181 ezer forintos megtakarítást jelent, ami „biztosítja a családok szuverenitását”, hiszen ezt a pénzt arra költhetik, amire csak akarják.

Kijelentette: a 2010 előtti baloldali kormányzás az energiabiztonság szempontjából is hazánk szuverenitásának teljes elárulását jelentette, minden energiaszolgáltató céget átjátszottak külföldi tulajdonba, ezért aztán „a nemzetközi energialobbi héjáitól” kellett megmenteni a magyar családokat az egyetemes szolgáltatás létrehozásával.

Korábban írtuk

Felidézte, hogy a külföldi tulajdonú cégek – „összejátszva Gyurcsány és Bajnai kormányával” – folyamatos áremelést kértek, s a 2002 és 2010 közötti nyolc év alatt tizenötször kaptak lehetőséget erre. Az összesített infláció ebben az időszakban 58 százalék volt – mondta Németh Szilárd, megjegyezve: „és ezek az emberek kárognak most a magyar inflációs és rezsiadatokról”.

Amióta rezsicsökkentés van, „folyamatosan támadnak Gyurcsányék, azt szajkózzák – amit egyébként Brüsszelből mondanak nekik” -, hogy be kell vezetni a piaci árakat. De akkor miért nem jelentkeznek át a piaci szolgáltatásba családilag? – vetette fel a kormánybiztos, megállapítva, „teljes mértékben hiteltelen” az ellenzék mostani politikája is, nemcsak a korábbi baloldali kormányzás.

„A hiteltelen baloldali politikától meg kell védenünk a családokat, mert ha lehetőséget kapnának rá, az egészet visszaforgatnák, és bármit megengedhetnének maguknak, Brüsszelből nem is figyelmeztetnék őket” – vélte Németh Szilárd. Szerinte visszatérnének a 2010 előtti idők, amikor a családok 52 milliárd forint rezsiadósságot halmoztak fel.

Most egy kétkeresős átlagos család jövedelmének mindössze két és fél százaléka megy el gáz- és villanyszámlára – közölte a kormánybiztos, leszögezve: „megvédjük a magyar családokat, fenntartjuk a rezsicsökkentést”.