A politikus kiemelte: a találkozón köszönetet mondott Karím Abdel-Karím Darvísnak, amiért Egyiptom hozzájárult ahhoz, hogy megkezdődött az izraeli túszok kiszabadítási folyamata. Hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan minden magyar állampolgár és az összes többi túsz szabadon bocsátása megtörténhet.

Hirdetés

Németh Zsolt elmondta, Egyiptom és Magyarország hasonló álláspontot foglal el az orosz-ukrán háború kapcsán is: egyértelműnek tartják, hogy Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és egyetértenek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre, illetve a béketárgyalások megkezdésére van szükség. Magyarország fontosnak tartja Afrika stabilitását – jelentette ki Németh Zsolt, majd felidézte: a közelmúltban döntés született arról, hogy Magyarország missziót állít fel Csádban. Ez a misszió gazdaságfejlesztési, humanitárius, diplomáciai és katonai feladatokat is ellát majd a Száhel-övezetben – magyarázta, hozzátéve: a térséggel kapcsolatban nagyon számítanak Egyiptom tapasztalataira.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy az egyiptomi parlament külügyi delegációja az Országgyűlés külügyi bizottságának meghívására érkezett Magyarországra. A tárgyaláson áttekintették a kétoldalú és a nemzetközi kapcsolatokat – mondta. Megjegyezte továbbá, hogy a két ország között „nagyon sokszínű és gazdag baráti kapcsolat van”, amiben fontos szerepet tölt be a parlamenti diplomácia is.

Karím Abdel-Karím Darvís azt hangsúlyozta: minden konfliktus megoldásában „a tárgyalás az egyetlen járható út.” A bizottsági elnök célként nevezte meg az illegális bevándorlás és a terrorizmus megfékezését. Ennek kapcsán jelezte, hogy Egyiptom partjaitól 2016 szeptembere óta nem indult egyetlen migránsokat szállító hajó sem, és ez a jövőben sem változik, mert szeretnék „teljesen megállítani az illegális bevándorlást.”

Beszélt arról is, hogy Magyarország és Egyiptom között sok a közös vonás, ide tartoznak például „a térségük és az egész világ stabilitásáért tett erőfeszítések”. Rögzítette: Egyiptom mindent megtesz a Gázában rekedt magyar túszok mielőbbi kiszabadulása érdekében. „Magyar barátaink védelmét kötelességüknek tekintjük” – fogalmazott. Az egyiptomi politikus megköszönte a magyar vendégszeretetet és a szívélyes fogadtatást, majd „az együttműködés folytatása érdekében” meghívta Németh Zsoltot Egyiptomba.

Korábban írtuk