„A korrekt válasz a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokkal kapcsolatban az, hogy valójában semmi sem tudunk” – ismerte el az Ultrahang friss adásában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő azonban leszögezte: az ukrán vezérkar a háború 13 hónapja alatt egyetlen önálló stratégiai tervet sem tudott letenni az asztalra, ami a szégyen kategóriájába sorolható. Eközben az ukrán hadsereg egy sikeres áttörést ért el, de azt is az amerikai és brit vezérkar készítette elő. Állóháború alakult ki, amely során rendkívüli ütemben pusztul az élő erő mindkét oldalon – tette hozzá.

Hirdetés

Mint mondta, beszédes, hogy a világ egyik legnívósabb lapjában jelentek meg az első kiszivárgó anyagok, ám nem tudhatjuk azt sem, melyik fél (az amerikai vagy az orosz) közreműködésével jutott hozzá a dokumentumokhoz a New York Times. A szakértő emlékeztetett arra is, a Pentagon elismerte a dokumentumok hitelességét, ám azt hozzáfűzte, hogy egy hónappal ezelőtti tervekről van szó, márpedig egy hónap egy háború során rettentő hosszú időnek számít.

„Aki atomfegyvert ad Ukrajnának, az a világ életével játszik”, hangsúlyozta Nógrádi György, utalva arra, hogy az ukrán vezetés a közelmúltban már atomfegyvert kért háborúja megvívásához. Egyetértett Lula brazil elnök nyilatkozatával, aki a közelmúltban arról beszélt, hogy a háborúért Oroszország és Ukrajna együtt felelősek. Később arról is beszélt, ha sokáig folytatódik még a háború, abba „beledöglik Európa”.

A magyar miniszterelnök közelmúltban háborús témában tett nyilatkozatait kommentálva Nógrádi György úgy fogalmazott, „Orbán Viktor Európa egyik legjobban informált politikusa”. Rámutatott, komoly európai katonai vezetők is azt mondják, hogy a harmadik világháború küszöbére sodródtunk.

Korábban írtuk

Az ukrán elnökről szólva Nógrádi úgy fogalmazott, bárkit, bármikor félre lehet állítani, csak az a kérdés, mikor állítják félre Zelenszkijt és ki lesz az utóda, olyan személy lesz-e, aki reálpolitikus.

A teljes beszélgetés: