Hankó Balázs a Huawei „Women in Technology” országos pályaorientációs programjának záróeseményén rámutatott, hogy jelenleg minden negyedik hallgató tanul az mtmi területen.

Hirdetés

Az államtitkár arra is kitért, hogy Magyarországon 11 „elit ligás egyetem” van. A cél, hogy világszinten a TOP 100-ban legyen legalább egy magyar egyetem, uniós szinten pedig három magyar felsőoktatási intézmény. 

Emellett arra is törekszenek, hogy Magyarországot az unióban a 10 legjobb innovátor között tartsák számon.

Kitért arra, hogy a megújult felsőoktatásba az idén 27 százalékkal többen, 126 449-en felvételiztek. Hozzátette, hogy jelenleg a felsőoktatásban a hallgatók 55 százaléka, az mtmi területen tanulóknak pedig 25 százaléka hölgy.

Korábban írtuk

Hankó Balázs megköszönte a Huaweinek, hogy felkarolta a nők ügyét a technológiában.

Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary és Nyugat-Balkán kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója az MTI-nek elmondta, a mérnöki szakmák bemutatására szolgáló programjukkal a pályaválasztás előtt álló lányokat célozták meg. A tavaly októberben indult kezdeményezésben több mint 70, főként a középiskola 10. osztályába járó lány vett részt tanárával együtt. A program négy helyszínen, Budapesten, Győrben, Kecskeméten és Oroszlányban zajlott.

A szombatonként tartott tanfolyamokon a résztvevők olyan eszközökkel ismerkedhettek meg, mint például a 3d nyomtató és a tervező programok – tette hozzá Gecse Mariann, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a program lerombolta azokat a sztereotípiákat, amelyek szerint egy lánynak nem való a mérnöki pálya.

Major Gábor, a Maker’s Red Box ügyvezető igazgatója – a program megvalósításának partnere – elmondta, a jövő munkaerőpiacáról két dolgot lehet állítani: sokkal erősebb lesz a digitalizáció, szinte nem is lesz olyan szakma, amiben valamilyen módon a digitalizáció ne szivárogna be. A másik pedig, hogy a robotok, az automatizáció megjelenésével felértékelődik az emberi kapcsolatok jelentősége.

Major Gábor az MTI-nek elmondta, a Marker’s Red Box egy olyan tananyag, amely a digitális képességek és a munkaerőpiac által elvárt együttműködési képesség fejlesztésére szolgál.