Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Hirdetés

Magyarország úton az európai elektromosautó-csata megnyerése felé – írja a Le Monde. A lap összeállítása szerint a siker kulcsa mindenekelőtt abban rejlik, hogy Orbán Viktor képes ápolni a Pekinggel való szoros kapcsolatát, októberben például ő volt az egyetlen uniós vezető, aki részt vett az Egy övezet, egy út csúcstalálkozón.

A cikk szerint Európában jelenleg egyetlen város sem változik olyan gyorsan az elektromos mobilitás felé való elmozdulásának köszönhetően, mint Debrecen, ahol a BMW korszerű gyárában elektromos autókat, a CATL óriáscégnek pedig akkumulátorokat gyártanak majd.

A franciák emellett felidézik a BYD decemberi döntését, amely alapján a Teslát is legyőző kínai cég Szegeden építi fel első európai üzemét. A BYD képviselői korábban indokként arról beszéltek, hogy jó a kapcsolat a magyar hatóságokkal, kedvező a termelési, ipari és politikai ökoszisztéma.

Az Európai Számvevőszék előrejelzései alapján 2030-ra Magyarország – Németország mögött – Európa második legnagyobb akkumulátorgyártójává válik, megelőzve valamennyi regionális versenytársát, vagy éppen az olyan nagy országokat, mint Franciaország.

Korábban írtuk