Hirdetés

Magyarország kormányát bírálta Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke egy szórakoztató talkshow-ban, de jutott kritika Trump mellett a Fülöp-szigeteknek, valamint afrikai és ázsiai államoknak is. Ez már nem az első eset, 2014-ben a civilek tevékenységét megnehezítő országok között hazánkat is említette Oroszország és Kína mellett. Joe Biden megválasztásával ön szerint nő Obama szerepe is az USA külpolitikájában?

– Ha már 2014-et említik, egy akkori – ABC televízió által közölt – felmérés alapján a II. világháború utáni legrosszabb elnök, Barack Obama valóban a the Daily Show nevű műsorban viccelődött azzal a Trevor Noah műsorvezetővel, aki a Forbes adatai szerint évente 8,4 milliárd forintnak megfelelő dollárból tengeti életét és szán időt például az ausztrál őslakosság gyalázkodó megbélyegzésére. Mellesleg a volt demokrata elnök párhuzamai annyira döbbenetesek, hogy csodálkozom – pláne egy viccműsorban – hogyan bírt ekkora sületlenséget nevetés nélkül elmondani.

Mégiscsak egy volt amerikai elnökről van szó, akinek korábbi alelnöke költözik a Fehér Házba. Ez a tény önmagában nem ad nyomatékot a negatív minősítgetésnek?

– Kétségtelen tény, hogy – ugyan meglehetősen későn becsatlakozva – Obama részt vett Joe Biden kampányában, és a demokraták győzelme óta aktívabb médiajelenlétet produkál. Ha azonban az új elnök önálló arculatot és örökséget kíván építgetni, akkor előbb vagy utóbb kénytelen lesz háttérbe szorítani korábbi főnökét, mint ahogy elemzők szerint az új alelnöknek, Kamala Harrisnek pedig elemi érdeke Michelle Obama neutralizálása, ha Biden helyére kíván lépni. Bonyolult szituációval állunk tehát szemben, ami azt is jelenti, hogy a Demokrata Párt erős emberei közötti harc kódolva van a mostani helyzetben, amely küzdelem elképzelhető, hogy hatással lehet az új adminisztráció munkájára, illetve annak eredményességére is.

Korábban írtuk

Ön az előbbiekben idézett egy kétségtelenül lesújtó kutatási eredményt, ugyanakkor Obama népszerűsége az elnökségének végén meghaladta a hatvan százalékot, ami kiugrónak számít a statisztikák alapján. Ezzel tud valamit kezdeni Trump elnök elődje?

– A népszerűség önmagában kevés, pláne közjogi hatalmi eszközök nélkül. Ráadásul ne feledkezzünk meg arról, hogy Barack Obama elnöki ciklusához számos olyan körülmény köthető, amely alapján meggyőződésem szerint hivatali ideje után alapos nyomozást kellett volna lefolytatni. E körben említhető az a 2016-ban általa megalkotott rendelkezés, miszerint nem kellett jelentenie a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy hány civil áldozatot követeltek az amerikai dróntámadások, amelyekből csak az első öt évben nyolcszor annyit követtek el, mint George W. Bush két elnöki periódusának nyolc éve alatt összesen. A dokumentált több száz civil áldozat pedig egyértelműen az elnök történelmi felelőssége is, éppen ezért egyetérthetünk azokkal, akik hiteltelennek tartják Obama bárminemű kioktatását demokráciából, igazságosságból vagy éppen tisztességből.