Nem büszkélkedhet hazánk legnagyobb termőterületével, mégis Magyarország legnépszerűbb fehérborát adja az olaszrizling, ez a kitűnő magyar szőlőfajta.Az elismertség, hogy ne mondjuk, rajongás érthető és jogos, hiszen a gondos termesztést, az okos zöldmunkát izgalmas, fajtakarakteres, de a termőhely sajátosságait szolgálatkészen kifejező borral hálálja meg. Itthon van a Kárpát-medencében, sőt, a Kárpát-medencében van igazán itthon, nem véletlen, hogy szinte minden borvidékünkön találkozhatunk vele – és sehol sem vall szégyent.

Érdemes hát megismerni, újra fölfedezni, közel hajolni hozzá, megerősíteni a bensőséges kapcsolatot, ami a magyarságot az olaszrizlinghez fűzi.

Erre kitűnő alkalom a tematikus boros seregszemlék szervezésére szakosodott Winelovers rendezvényszervező csoport által jegyzett Olaszrizling Október Nagykóstoló, mely idén már hatodik alkalommal várja az érdeklődőket. Október 13-án 14 órától tizennégy borvidék közel hetven pincészete kínálja legszebb olaszrizlingjeit a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) A széles merítésű felhozatalban több évjáratban, borstílusban, termőhelyi sajátosságokkal készült olaszrizlingekkel köthetünk elmélyült ismeretséget a könnyed, üde, reduktív tételektől a hordós érlelésű csúcsborokig.

A fajta jobb megértését a Borkollégium díjtalan, úgynevezett pop-up-school villámkurzusai is segítik a rendezvényen, ezeken 25 percben egy-egy előadó borász mutatja be az olaszrizling különféle arcait.

A Winelovers nagykóstolóit immár hagyományosan az aktuális fajtához kapcsolódó borteszt előzi meg. A sommelier-t, nemzetközi borakadémikusokat, szakírókat soraiban tudó zsűri idén is kiválasztotta a seregszemlén felsorakozó tételek közül a tíz legjobb olaszrizlinget.

A győztes a Borbély Családi Pincészet Nász a Bácson fantázianevű, 2016-os évjáratú, limitált palackszámú badacsonyi olaszrizling-válogatása lett. Másodikként futott be a Balatonfüred-Csopak borvidéket képviselő Dobosi Pincészet ugyancsak 2016-os Bio Háromszög nevet viselő tétele, harmadik lett ugyanerről a borvidékről a Szent Donát Birtok 2016-os Szent Donát Parcella olaszrizlingje. A legjobb olaszrizling alapú házasításnak a badacsonyi Folly Arborétum 2016-os, szürkebarátot is tartalmazó Cédrus nevű bora bizonyult.

A legjobb tíz olaszrizling listája, valamint az Olaszrizling Október Nagykóstolóval kapcsolatos minden tudnivaló elérhető a http://olaszrizlingoktober.hu/ oldalon.