Hirdetés

A politikus kiemelte: Magyarország akkor lehet sikeres, ha valódi keystone (zárókő) állammá válik, olyan országgá, amely méreténél, lakosságszámánál vagy gazdasági erejénél fogva nem töltene be kulcspozíciót, ám mégis találkozási pontja a nyugati és a keleti vállalatoknak, technológiáknak, és hozzájárul az egész régió fejlődéséhez.

Hozzátette, egyre inkább azt tapasztalják, hogy a világ figyel ránk, sőt a világ egy jelentős intellektuális része mintaként tekint Magyarországra.

Orbán Balázs értékelése szerint az a neoliberális világrend, amely a hidegháború után alakult ki, véget ért. Az erőegyensúly megváltozott, ennek következtében egyes országok az összekapcsolódás helyett a blokkosodás stratégiáját választották.

A könyv azt írja le, hogy ez nem jó a világnak, veszélyes és katonai konfrontáció irányába vezet. Nem jó Európának, mert ha közvetítő szerepet akar vállalni a globális térben, akkor csak a közvetítés és a béke hangjaként jelenhet meg – hangoztatta.

Korábban írtuk

Továbbá – folytatta – bizonyosan nem jó Magyarország számára, mert Magyarország földrajzi, történelmi adottságai, gazdaságszerkezete miatt kifejezetten alkalmas egy összekapcsolódásra épülő gazdasági stratégia végrehajtására.

Ezért, miközben a világ a blokkosodás felé megy, nekünk a konnektivitás, az összekapcsolódás erősítésére kell építenünk a gazdasági stratégiánkat a következő évtizedben – közölte.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: ha ezt sikeresen végre tudjuk hajtani, az egy valódi bravúr, magyaros lelemény, egy huszárvágás.

Arról is szólt, hogy a kötet hamarosan megjelenik angol nyelven is, illetve a népszerűsítése érdekében könyvbemutató-turnéra indul határainkon belül és kívül.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kötet megvásárlásával, a vevők támogatják a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási tevékenységét.

A 288 oldalas könyv az MCC Press Kft. gondozásában jelent meg.