A jövő Magyarországát az ilyen helyeken rajzolják meg. A tehetséges fiatalok írják hazánk jövőjét – fogalmazott Orbán Viktor a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon tartott nyitóbeszédében. A miniszterelnök elmondta, az elmúlt 15 évben felépítették a munkaalapú társadalmat.

Hirdetés

Szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét ma a szakmunkások adják. Ha a szellem és a szakmunka jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország

 – tette hozzá. Mint mondta, egyre nehezebb eldönteni, hogy a fiatalok milyen szakma mellett tegyék le a voksukat. Felhívta a figyelmet, hogy kitört a szomszédunkban egy háború, az EU pedig utat téveszt, és lemaradt a gazdasági versenyfutásban.

Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki olyan szakmát választ, ami kiállja az idő próbáját, azon háború, Brüsszel vagy a technológiai változás sem foghat ki

– rögzítette a kormányfő. Kiemelte, hogy a kiszámíthatatlan világban az a kormány feladata, hogy segítse a fiatalokat az önálló élet megkezdésében.

Hisszük, hogy ami korszerű, az időtálló is. Ami időtálló, az a jövőben is megállja a helyét. Versenyképes marad egy változó világban is – fogalmazott. A miniszterelnök szerint ha tapasztalattal érkezünk a munkaerőpiacra, nyert ügyünk van.

Korábban írtuk

Közelebb hoztuk az egyetemi világot és a szakképzést, összekapcsoltuk a katedrák emelkedettségét a gyakorlati tudással. A szakképzésben eltöltött utolsó év kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányok során. Aki a legjobban teljesít, azt kapásból felveszik a felsőoktatási intézményekbe. Behoztuk a legfejlettebb technológiát. A legmodernebb felszereléseket és eszközöket adjuk a kezetekbe, hogy a lehető legkorszerűbb tudást szerezzétek meg, ennek meg is látszik az eredménye

– jelentette ki. Mint Orbán Viktor kifejtette: a népességet nézve Magyarország a világon – ez körülbelül kétszáz országot jelent – a 96. helyen van. A gazdaság méretét nézve 49. vagyunk. Magyarország a 33. leginnovatívabb ország, a gyártási csúcstechnológiában pedig az ötödik legjobbak vagyunk a világon.

Miért van ez így? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Úgy folytatta:

Mindegy hogy informatikus, vízszerelő, mérnök vagy fodrász, a magyar ember általában a legmagasabb színvonalon akar dolgozni.

Mint mondta, nekünk azt tanították, hogy ha csinálunk valamit, azt csináljuk világszínvonalon. Ezt a munkamorált kell továbbadni a miniszterelnök szerint.

Mint kifejtette, a szakképzés egyre vonzóbb, a pályaválasztás előtt álló fiatalok több mint fele a technikumot választja. Átlagosan háromszoros a túljelentkezés, de van olyan hely, ahol tízszeres.

Hozzátette: úgy döntöttek, hogy aki belép a szakképzésbe, az kap anyagi biztatást is. Mint mondta, 2020 óta megduplázták a tanárok bérét. 

A magyar kormány nevében négy dolgot garantált a miniszterelnök a jelenlevőknek:

 1) Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, és a technikum kapui mindenki előtt nyitva állnak.

2) Akinek van szakmája, lesz munkája is.

3) Aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is.

4) Aki a szakma mellé családot is vállal, számíthat a kormány családtámogatására is.

A miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy a jelen levő tehetséges fiatalok benevezzenek a világbajnokságra is, majd végezetül sok sikert kívánt nekik a mai naphoz.

Immár hagyomány, hogy a kormányfő részt vesz a rendezvényen. A tavalyi alkalmon leszögezte: a magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben az oktatás sikere is. A területi előválogatók lebonyolítását megyénként a területi kamarák végzik. A területi előválogatókat a központi válogatók követik. Az országos döntők legjobbjainak látványos versenyét a bemutatókkal és interaktív programokkal színesített Szakma Sztár-fesztiválon minden érdeklődő ingyen tekintheti meg, próbálhatja ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) három éve csatlakozott a rendezvényhez, így a fesztiválon immár további 21 agrárszakma is bemutatkozik. Az agrárkamara az agrárszakmai bemutatókkal lehetőséget ad arra, hogy a fesztiválon a pályaválasztás előtt álló diákok a mezőgazdasági szakmákat is interaktív módon megismerhessék. A NAK kiemelt célja továbbra is az agrárszakmák népszerűsítése és az ágazati szakképzések megismertetése a fiatalokkal.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.