Hirdetés

Kálmán Olga (DK) úgy vélekedett: az elszabaduló élelmiszerárak maguk alá temetik a magyar családokat. A kormány pedig tétlenül nézi, hogy hétről hétre drágulnak az élelmiszerek, „egy hónapon belül tíz százalékkal többe kerül a hús, a krumpli, másfélszer annyit kell fizetni tíz darab tojásért, egy év alatt 37 százalékkal drágult a tejtermékek ára” – mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány tehetne az áremelkedések ellen, a DK több hete kéri, hogy csökkentsék több termékcsoport, így az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig nulla százalékra.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában hangsúlyozta: az egész kontinenst háborús infláció sújtja, és aki közelebb van a háborús zónához, ott az infláció is magasabb.

A kormányfő rámutatott: ha áfát csökkentene a kormány, nem az ár menne lejjebb, hanem a kereskedők tennék el a különbözetet, ezért helyesnek és fenntartandónak nevezte, hogy megvédik a rezsicsökkentést, hogy az élelmiszer-termékek egy részén ársapka van, üzemanyag-ársapkát vezettek be és a kamatokat is bekorlátozták.

Korábban írtuk

A kormány megvédi a családokat – jelentette ki.

Kálmán Olga viszonválaszában arról beszélt, hogy szerinte az emberek hétköznapi életében semmi javulást nem okoztak az ársapkák.

Orbán Viktor kiemelte: a kormány négy dolgot vállalat, megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.