Hirdetés

A kormányfő hibának nevezte, hogyha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangulatot gerjeszt. Az oltás életet ment, ez az egyetlen esélyünk, ezért az elhangzottak nem elfogadhatók, azt visszautasítják – jelentette ki. Azt kérte, hagyják abba az oltásellenes agitációt.

Sértőnek érezte sokmillió honfitársa számára, és visszautasította, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősítette az ellenzéki párt. Értékelése szerint azokat minősítette a Jobbik bohócnak, akik rész vesznek a nemzeti konzultációban, ami több millió ember – mondta.

Arról, hogy európai engedély kell-e vagy sem, a Magyarországon forgalomba hozott gyógyszerekhez, a vakcinától függetlenül, azt mondta: tudja, vannak, akik azt gondolják, hogy Európa egy magasabb minőséget képvisel, mint Magyarország, akik jobban bíznak, másokban, mint a saját fajtájukban, akik azt gondolják, ami tőlünk nyugatra van, az jó, ami nálunk van, az meg parlagi. Tudom, hogy önök azt gondolják, a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék a munkájukat, de semmiképpen nem alkalmasak úgy, mint a brüsszeliek – fogalmazott. Szerinte ugyanakkor nem vírus idején kell a Washington és Brüsszel iránti feltétlen politikai elkötelezettségüket bizonygatni a nem Európából vagy nyugatról származó vakcinákkal szemben. Ezt ne tegyék, ez rossz dolog – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a magyar orvosok, a magyar kutatók, járványügyi szakemberek tudását, felkészültségét eleve gyengébbnek tekinteni, mint a brüsszeliekét, a nemzeti oldalhoz tartozók számára sértő és elfogadhatatlan.

Minden élet számít Magyarországon, és a magyarok mellett az itt élő külföldiekért is mindent meg fognak tenni – jelezte.

Korábban írtuk

A beruházástámogatások odaítélését érintő kritikákról szólva megismételte az általa korábban már elmondottakat: „az önök vörös bárói, tőkés csoportjai is kapnak” támogatást, ha gazdaságilag értelmes programokkal állnak elő. Gazdaságpolitikát nem lehet pártpolitikai alapon csinálni, azt munkahelyteremtési alapon lehet megvalósítani, ezért mindenkit támogatni kell nézeteitől függetlenül – mutatott rá.

Az MSZP frakcióvezetőjének azt mondta, nincs 1,5 milliós részmunkaidőben dolgozó. Jelenleg, ahogy 2019 decemberében, most is 4,5 millióan dolgoznak. Ezek közül 231 ezer a részmunkaidős, 2019 végén 229 ezer volt – ismertette.

Orbán Viktor nem tartotta ízlésesnek a halálozási arányokról elhangzott megközelítést. Miután az ellenzék nem bízik a magyar adatszolgáltatásban, és biztosan megvannak a „saját rossz tapasztalataik”, az Eurostat adatait idézve kifejtette: Magyarországon az elmúlt 5 év átlagában a halálozási többlet 9 százalék volt, míg Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában 10-15 százalék, 15 százalék feletti Spanyolországban és Belgiumban.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A gazdaság-újraindítási tervről jelezte: az Eurostat adatai szerint a magyar nemzeti össztermék tavaly 5,2 százalékkal csökkent, 10 százalék feletti volt a visszaesése Spanyolországnak, Görögországnak, és 7 százalék feletti Franciaországban és Ausztriában. Ehhez képest a magyar teljesítmény megsüvegelendő. A munkanélküliségről szólva Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta: különböző statisztikai metszetű kimutatásokat egymásra vetíteni szamársághoz vezet. Megjegyezte: csökken a GDP 5,2 százalékkal és a munkából élők száma, annyi, mint a válság előtt volt, ez egy fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről. Kitért arra is, hogy az ellenzék segélyt akar adni, míg a keresztény, nemzeti és demokrata oldal elképzelése, hogy a munkahelyek támogatását kell előtérbe helyezni – rögzítette.

Az államadósságot tekintve Magyarország messze az unió 95 százalékot meghaladó átlaga alatt van, nálunk most 82 százalék. Eközben Görögországban 207 százalék, Olaszországban 160 százalék, Spanyolországban 120 százalék.

Kitért arra is, hogy „amivel meg fogják nyerni a 2021-22 es évet, az az, hogy a beruházás nemzeti összetermék arányos szintje 27 százalék felett maradt. Meglepődne, ha ez nem lenne az első háromban, de talán az első helyen van az unióban – mondta.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékról szólva elmondta: 80 ezren kaptak február 12-én jelzést arról, hogy nem fizetnek járulékot, és ezért nem vehetnek igénybe szolgáltatást. Ezek fele nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis külföldön dolgozik, 11 százalék semmilyen aktivitást nem mutatott, 13 százalék anyagi helyzetének megítélése bizonytalan, 7 százalék pedig súlyos szociális helyzetű. 

Ezen utóbbi csoportoknak megnyitották a külön eljárás lehetőségét, kérhetik a tartozás elengedését, átütemezését, és a jövőben kaphatnak kedvezményeket – jelezte.

Arra a felvetésre, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka – 3000 milliárd forint – került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés kedves barátaim? – tette fel a kérdést. Megjegyezte: eközben a baranyai térségbe 6 százalék, a szabolcsiba 12 százalék, a borsodiba 8 százalék jutott.

Megjegyezte: ”gyurcsányozásban„ csak másodikok tudnak lenni, a legjobb a Jobbik. Idézte a párt alapító nyilatkozatát, Jakab Péter korábbi, Gyurcsány Ferencet kritizáló nyilatkozatait, és gratulációját fejezte ki. Most úgy áll a helyzet, mintha a Jobbik védené az uniót a polgári-nemzeti-keresztény táborral szemben. Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is idézte, majd úgy zárta reagálását: ”látjuk, van tovább, de lejjebb, barátaim, az nincsen„.