A hivatalos látogatáson a közel-keleti országban tartózkodó magyar kormányfő kijelentette: az arab üzletemberek előtt vissza nem térő lehetőség áll, mert a magyar gazdaság már versenyképes, ugyanakkor a gazdasági növekedés az idén fog beindulni. Így Magyarországon az árak még lent vannak, ma még minden olcsóbb, mint lesz egy vagy két év múlva, ma még könnyebb élni az üzleti lehetőségekkel – mutatott rá.

„Most lehet jó üzletet csinálni Magyarországon, ebben az évben és a következőben” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azután már felértékelődés lesz tapasztalható Magyarországon és általában a közép-európai térségben.

A miniszterelnök szerint az arab befektetőkkel leginkább a magyar energiaszektorban, a víz- és hulladékgazdálkodás, a járműipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén lehet sikeres együttműködést kialakítani.

Az üzletembereknek elmondta azt is, hogy Magyarország manapság inkább az előnyeit élvezi annak, hogy nem része az eurózónának, mert így a magyar gazdaság rugalmasabb, távolságot lehet tartani a sikertelen európai intézkedésektől. „A saját nemzetgazdaságunk testére szabott politikát folytathatunk” – jegyezte meg.

A magyar gazdaság helyzetét értékelve jelezte, a személyi jövedelemadó (szja) mértéke egykulcsos, 16 százalékos, ami „Európában szép sikernek számít”, ő azonban ennél is kisebbet, 10 százalék alattit látna szívesen, de ehhez még idő kell.

Orbán Viktor úgy összegezte, hogy ma Magyarország az európai térség egyik legversenyképesebb gazdasága.

Az európai gazdaságról szólva azt mondta, Európa túl gyengének bizonyult ahhoz, hogy elviselje az Amerikából érkezett pénzügyi válság lökéshullámait, ezért a kontinens gazdasága ma bajban van, és ha nem nyit a világ élénkebb gazdasági térségei felé, akkor nem tud úrrá lenni a problémáin.

Közölte: megállapodtak az arab kamara vezetőjével, hogy ezentúl minden évben lesz magyar-arab gazdasági csúcstalálkozó, az egyik évben Magyarországon, a másik évben egy arab országban.

A magyar külpolitikának fontos része a nyitás az arab világ felé

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bejrútban, miután hivatalos látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis „stabil Libanon nélkül nincs stabil régió”. Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését.

Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában. A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat – közölte a magyar miniszterelnök, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így a többi között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amelyet a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni.

A libanoni miniszterelnök – aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten – szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken.

A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013-2015 közötti időszakra.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció – amelynek tagja mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint 36 magyar üzletember – szerda este érkezett a közel-keleti országba.

A csütörtöki program során Orbán Viktort – a libanoni kormányfő előtt – fogadta Michel Szulejman köztársasági elnök és Nabih Berri parlamenti elnök.

Az üzleti küldöttség – amelynek tagjai főként a vegyipar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén tevékenykednek – a nap folyamán egy üzleti fórumon vesz részt az Arab Kamarai Szövetség bejrúti székhelyén. A tanácskozás végén a két ország miniszterelnöke mond zárszót, majd Orbán Viktor látogatása befejezéseként ellátogat a kasliki Szent Lélek Katolikus Egyetemre, ahol előadást tart A keresztény Európa előtt álló kihívások címmel.

(MTI)