Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (j2) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (j) Banja Lukában 2023. június 22-én. Balról Radovan Viskovic, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke és Zeljka Cvijanovic, a bosznia államelnökség soros, szerb elnöke
Hirdetés

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország álláspontja van, ahol egyezik az Európai Unióéval, és van, ahol nem.

A magyar miniszterelnök kifogásolta, hogy az Európai Unió lassan halad Bosznia-Hercegovina csatlakozási folyamatával.

Leszögezte: a magyar külpolitika szerint az uniós pénzügyi felzárkóztatási forrásokat még a tagság elérése előtt oda kellene adni azoknak az országoknak, amelyeket fel akarunk zárkóztatni.

„A mi külpolitikánk elutasítja a szankciós megközelítést, semmilyen szankciót nem támogatunk, nem is fogunk” – húzta alá a magyar kormányfő.

Korábban írtuk

Magyarország emellett azt támogatja, hogy a nemzetközi szereplők lépjenek hátrébb, és az adott ország lakosai dönthessenek a politikai ügyekben – tett hozzá.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság nagy perspektívát lát az együttműködésben az energetika, az infrastruktúra és a mezőgazdaság területén.

A felek ezért úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy speciális bizottságot, amely háromhavonta jelentést tesz a gazdasági együttműködés állapotáról, lehetőséget adva a gyors döntésekre és a lendületes előrehaladásra.

Magyarország abban tudja segíteni a boszniai Szerb Köztársaságot, hogy „a mindennapi csaták szintje fölött legyen egy másik dimenzió is, a fejlődés, az erősödés, a gazdasági együttműködés, a gyarapodás. dimenziója”, mert „fontos, hogy az embernek ne csak lába, hanem szárnyai is legyenek” – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Közös nyilatkozatot írtunk alá, amely az egészségügytől a gazdaságon át az oktásig és a közlekedésig terjedő, különböző területeket érintő együttműködések alapja lesz, és amely hozzájárul a további kapcsolatok erősítéséhez – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

Mint mondta, Magyarország gazdaságilag sikeres ország, emellett a boszniai Szerb Köztársaság figyelmesen követi azt is, mit és hogyan tesz Budapest a demográfiát illetően, amely területen a legsikeresebben is teljesít, és Banja Lukának is szándékában áll a jó gyakorlatokat átvenni. Megköszönte, hogy Magyarországon támogatják a szerb kisebbséget, és hozzájárulnak a fejlesztéséhez. „Örömmel tölt el Magyarország és Szerbia kapcsolatának a fejlődése, és mi a szerb nép tagjaiként szeretnénk ebben részt venni” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság 100 millió eurós támogatást kapott Magyarországtól a mezőgazdaság fejlesztésére, amiért Banja Luka nagyon hálás.

„Készen állunk arra, hogy partnerei legyünk Magyarország új, fejlett balkáni politikájának, amely teljes mértékben az együttműködésre és a megértésre épül, amit más oldalakon nem látunk” – fogalmazott a boszniai szerb vezető.

Dodik köszönetet mondott azért, hogy a magyar kormány az év elején költségvetési támogatást adott a boszniai szerbeknek, ami lehetővé tette, hogy problémamentesen tudjanak működni az intézmények. A tervek szerint az elektromos hálózat, a napenergia és vízenergia fejlesztésén kíván dolgozni Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrésze, emellett gyógyszergyárat építene, és fejlesztené az infrastruktúrát. Erre is használhatják majd azt a támogatást, amelyet Magyarországtól kapnak – mondta el Dodik. A boszniai szerb vezető köszönetet mondott Orbán Viktornak azért is, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina európai integrációját.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: az Európai Unió politikája méltánytalan a szerbekkel szemben, és ennek számtalan jelét láthatjuk. Magyarország kötelességének érzi, hogy az uniós intézményekben is tegyen érte, hogy Szerbiának tisztességes elbánásban legyen része.

A miniszterelnök egyúttal megjegyezte: az Európai Unió fejlődése a gazdasági számok alapján elakadt, és „ma nincs új dinamika és nincs új energia az európai gazdaságban”. Orbán Viktor szerint Európa tartalékai a Balkánon vannak, innen lehet új energiát, lakosságot, területet és gazdasági potenciált bevonni.

Meggyőződésem, hogy ma az európai gazdaságnak nagyobb szüksége van Szerbiára és Bosznia-Hercegovinára, mint fordítva – mondta.

Hozzáfűzte: a Balkán sikerében Magyarország is érdekelt, mert ez felértékeli a térséget és vele együtt Magyarországot is.