Hirdetés

Szabó Rebeka (Párbeszéd) véleménye szerint a kormánypártok „magasról tesznek” a családok és a gyermekek jövőjére, mert gond nélkül feláldozzák Magyarország vizeit és termőföldjeit, odadobják azokat a külföldi multiknak. A lényeg, hogy a kormánypártiak és üzletfeleik megtömhessék a zsebüket – tette hozzá.

Közölte, a Debrecen mellé tervezett akkumulátorgyárért a legjobb minőségű termőföldeket áldozták fel. Ezen gyárak miatt egytizedével akarják növelni az ország vízfelhasználását, ami egymillió ember vízigényét jelenti, miközben Magyarországon is klímaválság van, az Alföld talajvízszintje folyamatosan süllyed, az aszály egyre súlyosabb – sorolta a problémákat, szóvá téve a környezetvédelmi hatóságok leépítését is.

Miért betonozzák le a legjobb magyar termőföldeket, szárítják ki szándékosan a fél országot? – kérdezte az elektromobilitás legszennyezőbb ágának nevezve az akkumulátorgyártást.

Orbán Viktor azt mondta, osztja a képviselő aggódását a természeti erőforrásokkal kapcsolatban, de közölte: rémhírterjesztés az, amit a Párbeszéd politikusa mondott.

A kormányfő kifejtette, Magyarországon a beruházásoknak van egy rendje, egy beruházást csak a hatályos jogszabályok betartásával lehet Magyarországon megvalósítani. Hozzátette: ezek a jogszabályok tartalmaznak környezetvédelmi és biztonsági előírásokat is, amelyeket az államigazgatásnak be kell tartatni és be is tartat a beruházóval.

A kormányfő elmondta, átalakul az autógyártás, elektromos autókat, illetve azok alkatrészeit fogják a jövőben gyártani. Ahol ezeket a gyárakat felépítik, ott lesznek a munkahelyek. Ha Magyarország nem tud az elektromos autók gyártásában szerepet játszani, több százezer, a régi autógyártásban dolgozó ember veszítheti el munkáját – érvelt.

Azt mondta, Magyarországon senki sem veszélyezteti a vízvagyont, semmilyen ipari beruházás nem jöhet létre, amelyre nem vonatkoznának világos és egyértelmű szabályok. Felhívta arra a figyelmet, hogy a zöld szempontból példának tekinthető Németország 14 akkumulátorgyárat fog építeni a közeljövőben.

Korábban írtuk