Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

„A beszerzés háttere, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. A főpolgármester a közgyűlést megkerülve, egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról” – teszi hozzá az Origo.

A portál emlékeztet: augusztus 24-én közbeszerzési felhívást tett közzé a BKV Zrt. összesen 35, használt, alacsony padlós villamos beszerzésére. Eszerint az év végéig egy, a jövő évben 14, 2025. január 1. és 2026. december 31. között pedig 20 darab jármű beszerzését tervezi. Mint írják, a BKV feltételül szabta, hogy a villamosoknak egységes gyártmányúnak és egységes arculatúnak kell lenniük. A közbeszerzést a BKV felhívással induló tárgyalásos eljárásként folytatja le. A pályázat határideje szeptember 22-én járt le, még nem hirdették ki az eredményt, de aligha nyerhet más, mint az a cég, amellyel egyeztettek.

Az Origo információi szerint ugyanis a BKV Zrt. által közzétett közlemények, valamint újságcikkek alapján a cég már a közbeszerzési eljárás megkezdését megelőzően egyeztetett egy céggel. „Minden bizonnyal előzetesen egyeztettek már a német céggel, és utána ezekre a német villamosokra szabva írták ki közbeszerzést” – írja a portál.

A felhívásban nem szerepelt tervezett költség, viszont az Origo szerint valószínűsíthető a nyolcmilliárd forintot megközelítő összeg. Azt ugyanis még júniusban megírta a Világgazdaság, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt német villamosok beszerzését javasolta a fővárosnak.

Az Origo megjegyzi: Karácsony a Fővárosi Közgyűlés megkérdezése nélkül fogadta el az előterjesztést, egy személyben döntött a több milliárdos közbeszerzési eljárásról.

A teljes cikk további részletekkel ITT olvasható.

Korábban írtuk