Fotó: KKA
Hirdetés

Az ókori századosról elnevezett Cornelius-díjat a Keresztény Kulturális Akadémia alapította. Az elismerést megkapták már a felsőoktatás, a képzőművészet, a zenei és színpadi élet jeles képviselői, írók, könyvkiadók és médiaszereplők. Köztük volt Mécs Károly, Medveczky Ádám, Józsa Judit, Kudlik Júlia, Dr. Kukorelli István, Kertesi Ingrid, Kiss-B. Atilla és több hozzájuk hasonló művész, tudós, a hazai és külhoni kultúra és közélet kiemelkedő szereplői.

Idén a budapesti Vajdahunyadvár Jáki-kápolnájában főként a járványra való tekintettel az orvostudomány és a gyógyászat terén hosszú idő óta rendkívüli teljesítményt nyújtó személyeknek adta át Kornéliusz százados üvegkardját Dr. Csókay András idegsebész, az akadémia alapító tagja, a díjat hitelesítő oklevelet pedig Pajor András atya, a Keresztény kulturális Akadémia elnöke.

Az életműdíjat Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos kapta, akinek eddigi munkásságára főként a járvány ideje alatti rendkívüli teljesítménye hívta fel a figyelmet.

A négy díjazott között szerepelt Dr. Laboda Edit, a hajléktalanellátásban hosszú évek óta különösen érzékeny figyelemmel és együttérzéssel munkálkodó főorvosnő.

Korábban írtuk

Prof. Dr. Szijártó Attila az I. számú Sebészeti Klinika igazgató főorvosa a kórházi ellátás megújításának, hosszú évek sebészeti munkájának és az egyetemi oktatás terén végzett tevékenységének elismeréseként vette át a díjat.

Prof. Dr. Hudák István idegsebész nevét a speciális orvosi szakág nemzetközi szinten ismeri, ennek jegyében végezte el az erek leválasztását a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásakor. Az egész világ érdeklődését felkeltő műtétben együtt munkálkodtak a díjat átadó Csókay Andrással.

Dr. Fodor Réka hazai háziorvos és afrikai orvos-misszionárius egyszerre. A legnehezebb terepeken állt helyt, és amikor a járvány idején mind a munkában, mind a hazajutásban akadályokba ütközött, katolikus honlapokon keresztül indított gyűjtést a legszegényebbek egészségi ellátásának javítására, jelentős eredménnyel.

A díjakhoz ajándékként Simon András grafikusművész adta át a Tíz leprás című művét, amely evangéliumi jelenetet ábrázol: Jézus meggyógyítja a betegségben szenvedő embereket, de csak egyetlen szamaritánus tér vissza hálát adni. A másik értékes ajándék Józsa Judit kerámiaszobrász tűzzománc műve volt, melyen ősi magyar motívumok fejezték ki a szeretet, az irgalmasság és az összetartás erejét. 

A díjak átadása előtt Csókay András méltatta valamennyi kolléga keresztény helytállását, Müller Cecília esetében pedig külön kiemelte azt a krisztusi magatartást, amely nem vág vissza a tengernyi méltatlan támadónak, sőt, az ő megóvásukra, gyógyításukra is elszántan törekszik.

Az ünnep templomi megtartása külön is aláhúzta mind a hívő, mind a történelmi jelleget, hiszen a keresztény szellemben történő munkálkodás egyben magyarságunk megerősödését, az egymásért való felelősség történelmi hagyományát is folytatja. A díjazottak és meghívottak közül többen felidézték, hogy a Jáki-kápolna esküvőjük színhelye volt, hiszen ez a szentély az ország egyik legnépszerűbb házasságkötési helye. Talán sok új keresztény, magyar család élete indul el innen a jövőben is, hogy betölthesse köztünk értékes küldetését. 

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg.