A kötelező migránskvóta kapcsán Orbán Balázs kijelentette: Magyarország semmilyen kötelező betelepítési kvótát nem tud elfogadni.

Hirdetés

Emlékeztetett rá, hogy a magyarok a 2016-os népszavazáson nagy arányban utasították el a kötelező betelepítést. Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar emberek álláspontja köti Magyarország kormányát, és szerintük kötnie kellene az Európai Uniót is.

„Ha az Európai Unió Magyarország Alaptörvényével ellentétes jogszabályt fogad el, akkor egy tagállami alkotmány és az uniós jog közötti konfliktus alakul ki. Senki nem akarja, hogy ez legyen, de ha ebbe az irányba mennek az események, akkor ez az összeütközés ki fog alakulni”

– fogalmazott a politikai igazgató, aki szerint az európai hozzáállás elég kaotikus, de a magyar álláspont sziklaszilárd: Magyarországra nem fognak migránsokat betelepíteni.

Washington háborús logika szerint politizál

A magyar–amerikai kapcsolatokról Orbán Balázs elmondta: az Egyesült Államok demokrata adminisztrációjával azért nincs jó viszony, mert Washington háborús logika szerint politizál, és háborús pozícióba próbálja belepréselni a szövetségeseit – írja a hirado.hu.

„Mi nyilván kilógunk a sorból, mert folyamatosan a béke hangján beszélünk, és ez feszültséget okoz”

– tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

A magyar kormány álláspontja: a világhatalmi átrendeződésben Európának önálló pólusként, egyfajta közvetítő szerepben kellene fellépnie.

Hangsúlyozta, hogy Európa mindig akkor volt sikeres, amikor nyitott volt, amikor kereskedett, és amikor a világon élő népek békés együttélése mellett érvelt. Ehhez képest a háborúskodás, amikor a vasfüggöny ereszkedett Európára, illetve az, ha a kontinens elköteleződött egy hatalmi központ irányába, mindig az életszínvonal csökkenéséhez és gazdasági leszakadáshoz vezetett.

A kormány támogatja Svédország NATO-tagságának ratifikációját

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet napirendre a magyar parlamentben a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye, a politikai igazgató azt válaszolta: továbbra is Orbán Viktornak a katari gazdasági fórumon elhangzott mondatai az irányadók. A miniszterelnök akkor kijelentette:

„a Magyarország és Svédország közötti politikai kapcsolatok borzasztóan rosszak. Nem akarunk konfliktusokat importálni a NATO-ba.”

A politikai igazgató szerint a rossz kapcsolatok elsősorban annak tudhatók be, hogy a svéd kormányok „sportot űznek” abból, hogy morálisan felsőbbrendű alapállásból leckéztessenek más országokat.

„A kormány támogatja Svédország NATO-tagságának ratifikációját, de szerintünk a magyar–svéd kapcsolatrendszeren még dolgozni kell. Magyarország mindent megtett ezért, ám a kormány azt tapasztalja, Svédország jelenleg még hezitál azon, hogy javítson-e a kapcsolatokon”

– mondta Orbán Balázs.

A teljes interjút az Index oldalán olvashatják.

A hirado.hu cikkét ITT érhetik el.

Korábban írtuk