Ha igaz, hogy darabonként öt forintért adta el a PK Zrt. az autóbuszait egy, többek közt a pécsi közlekedési társaság tulajdonában álló cégnek, a PK Busrent Kft.-nek, és azt még utána vissza is bérli attól, az akár a hűtlen kezelés alapos gyanúját is felveti. A Dunántúli Napló több forrásból is így értesült. Habár magát az ügyletet, azaz hogy ma már egyetlen busz sincs a PK Zrt. tulajdonában, a megyei internetes oldalnak mind a Pécs Holding vezérigazgatója, mind a Mecsekbusz Kft. egyik tulajdonosa is megerősítette, azt viszont most sem lehet tudni, igaz-e, hogy papíron öt forintért adták volna el az 500 ezer forinttól több tízmillió forintig terjedő értékű buszokat.

Jáhn Péter a Mecsekbusz képviseletében csupán annyit mondott, hogy konkrét dolgokról az üggyel kapcsolatban csak később hajlandó nyilatkozni, a rendkívüli felügyelőbizottsági ülés után. Annyit azonban kijelentett, hogy jogilag minden teljesen tiszta az ügylettel kapcsolatban, amely a város érdekeit, sőt hosszútávú érdekeit szolgálja.

Vizsgálatot ígér a buszbotrányban a pécsi önkormányzat

Vizsgálatot rendel el a pécsi önkormányzat azt követően, hogy kiderült: a városi közlekedési társaság gyanús körülmények között adott el 150 autóbuszt.

A baranyai megyeszékhelyen a napokban került nyilvánosságra, hogy a helyi közlekedési társaság 150 autóbuszt értékesített névleges, ötforintos áron egy erre a célra alapított kft.-nek, majd a járműveket darabonként havi 1,2 millió forintért bérli vissza.

Bár a tulajdonos Pécs Holding vezérigazgatója cáfolta az ötforintos árról szóló sajtóinformációkat, Pécs város alpolgármestere közleményben jelentette be, hogy vizsgálatot rendelnek el a buszeladások kivizsgálására.

A buszeladások kapcsán az önkormányzat írásbeli jelentést kért a Pécs Holdingtól és a közlekedési társaságtól, mert tisztázni kívánják, hogyan történhetett bármiféle eladás a közgyűlés jóváhagyása nélkül. Nagy Csaba szerint tisztázni kell azt is, hogy a cég vezetői miért nem tájékoztatták a többségi tulajdonos önkormányzatot a buszok eladásáról.

Az alpolgármester közlése szerint a vizsgálat kiterjed annak megállapítására is, hogy az eladások valóban Pécs és a pécsiek érdekeit szolgálták-e, ha ugyanis nem, arra az esetre a városvezető azonnali jogi lépések megtételét helyezte kilátásba.

(bama.hu, HavariaPress, hirtv.hu)