Ifjú politikusokat bemutató sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. Ovádi Péter a veszprémi Fidesz frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselőjelöltje Navracsics Tibor barátjának tekinti magát.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– 2001-ben, húszévesen lépett be a Fidelitasba. Mi ösztönözte a politikai szerepvállalásra?

– A legjobb barátommal egy nyári délutánon úgy gondoltuk, hogy értelmes időtöltést kellene találnunk. Mindkettőnk szülei jobboldali beállítottságúak, mi is konzervatív értékrendet vallunk, és szerettünk volna hasonló gondolkodású fiatalokkal közösséget alkotni, együtt tevékenykedni a lakhelyünkért.


– Veszprémben Navracsics Tibor politikai munkatársaként lett ismert. Hogy alakult ki ez a kapcsolat?

– 2003-ban Navracsics Tibort kérték fel arra, hogy az újjászervezett veszprémi Fideszt vezesse. Én akkor a lettem a veszprémi Fidesz alelnöke, fiatalos lendülettel vetettem magam a munkába, Tibor pedig azt kereste, kik az aktív tagok, akikre számíthat a jövőben. 2006-ban a személyi titkári feladatra már ő kért fel, mert olyan fiatalnak tartott, aki akar dolgozni a városért. Tibor olyan ember, akire fel lehet nézni, ő tanított politizálni, mentoromnak tekintem. Ma már jó barátom, nemrég ő mutatott be mint a térség képviselőjelöltjét.


– Navracsics Tibor annyira szívén viselte városa sorsát, hogy még önkéntes idegenvezetést is vállalt. Nem könnyű a nyomdokaiba lépni…

– Tibor azt mondta, hogy szerelmes Veszprémbe. Ezt én is elmondhatom, hiszen itt születtem, itt nőttem fel, és még egyetemet is aszerint választottam, hogy Veszprémben maradhassak. Futóként imádom feltérképezni a várost, bár korábban is azt hittem, hogy ismerem, de amióta így, futva vagy kocogva járom keresztül-kasul, még sokszínűbbnek és szebbnek látom.


– Ironman-versenyeken is indult. A sport, a kitartás segít a politikusi pályán is?

– Csak féltávos Ironman-versenyen indultam, ami 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerékpározást és félmaratont jelent. Egyébként úszni kifejezetten a verseny kedvéért tanultam meg. A sport kitartást, tartást, önbizalmat ad, az ember megtanul a dolgok lényegére figyelni.


– Korábban Veszprém sikervárosnak számított, de aztán jött 2015, amikor a párt elveszítette a Navracsics Tibor helyéért kiírt országgyűlési választást. Hová tűnt a korábbi évek fölénye?

– Miközben a mieink nem mentek el szavazni, a túloldalon hatásos mozgósítónak bizonyult a kétharmad megdöntése. Nekünk most az a feladatunk, hogy újra mozgósítsuk azokat az embereket, akik a konzervatív értékrendet tartják fontosnak.


– Ön közben a Fidesz veszprémi frakcióvezetője lett. Nehéz volt felállni a váratlan vereségből?

– Porga Gyula polgármester és jómagam is mindent megtettünk, hogy Veszprém emiatt ne szenvedjen törést. Noha az országgyűlési képviselő e munkában nem vesz részt, a város sokat fejlődött ebben a három évben. Orbán Viktor például nemrég kijelentette, hogy Veszprém szimbolizálja mindazt, amit a vidéki Magyarországon a kormány el szeretne érni.


– Mik lehetnek a következő évek legfontosabb feladatai? Például az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázat?

– Nagy eredménynek tartom, hogy bekerültünk a három jelölt város közé, és bízom abban, hogy év végén Veszprém mellett dönt a zsűri. A Modern Városok Program keretében a következő években 75 milliárd forint érkezik Veszprémbe, ebből az egykori reptér területén alakítunk ki új ipari parkot, a helyi szakképzési centrummal együttműködve felszerelünk egy, a legkorszerűbb gépekkel működő mintatanműhelyt, az Aranyosvölgyi Tudásparkban pedig többek közt a Pannon Egyetemmel közösen létrehozunk egy régiós tudásközpontot. Bővítjük a Veszprém Aréna befogadóképességét, uszodaépítést és jégcsarnok-beruházást tervezünk, emellett pedig összekötjük a 8-as és 82-es főutakat. Új völgyhíd is épül a városon belül, és teljesen megújul a Petőfi Színház. A környező bakonyi településeken szintén főleg útfejlesztésekre lesz szükség, amihez kapcsolódóan kiaknázhatjuk a turisztikában rejlő lehetőségeket is, hiszen a térség az ország legszebb választókörzete.


– A veszprémi kiélezett választókörzetnek látszik ma is. A Jobbik mögött álló Simicska Lajos innen irányítja kampányát, Kész Zoltánt pedig 2015-ös váratlan győzelme miatt támogatja a balliberális média is.

– Látom, hogy politikai ellenfeleim negatív kampányt folytatnak ellenem. De abban bízom, hogy a veszprémi és a környéki emberek látják, mennyit tettünk ezért a választókörzetért az elmúlt három évben, látják, hogy az ország jó úton halad, és hogy a jelenlegi kormány meg tudja védeni Magyarországot és a kereszténységet. Mi fejlesztünk, az ellenfelek vádaskodnak, a lakosság pedig, remélem, a józan ész alapján dönt.

Szarka Sándor