Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, CSPI Magyarország tevékenységének kártékonyságára a magyar orientalisztika és iszlámkutatás legmeghatározóbb képviselői.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Az iszlamizáció és a radikalizálódás túlságosan súlyos és összetett kérdés ahhoz, hogy képzetlen önjelölt álszakértők általánosító, megalapozatlan és így félrevezető kijelentéseitől visszhangozzon a média” – kommentálta a Szemlélek oldalon megjelent közleményt Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.



A Szemlélek blogon megjelent nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, CSPI Magyarország megtévesztő neve ellenére nincs akkreditálva, képviselőinek nincs tudományos végzettségük, nyilatkozataik pedig azt mutatják, hogy az iszlámmal kapcsolatos tudásuk felületes és hiányos. 



Az elhatárolódó közlemény aláírói között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem mellett számos rangos intézmény kutatói és oktatói képviseltetik magukat.



”A CSPI Magyarország súlyosan visszaél a jószándékú érdeklődők bizalmával és az iszlám kapcsán felmerülő jogos félelmekkel„ – mondta Sayfo Omar. 

Az Utrechti Egyetem kutatója és a Magyar Demokrata hetilap szerzője rámutatott, hogy a CSPI Magyarország tevékenysége súlyosan rontja a hazai iszlámkutatás megítélését. Magyarországon ugyanis az orientalisztika százéves múltra tekint vissza és ma számos rangos egyetem mellett olyan kiváló műhelyek is foglalkoznak az iszlámmal kapcsolatos kutatásokkal, mint az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Migrációkutató Intézet. Sayfo Omar szerint a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja egy aktuális politikai hullámra felkapaszkodva szerzett hírnevet, megtévesztve a téma iránt érdeklődőket.



A Politikai Iszlám Tanulmányok Központját Bill Warner amerikai fizikatanár alapította 2013-ben. A magyar szervezet, a CSPI Magyarországot 2015-ben hozta létre Incze Nikoletta. Az iszlámot “statisztikai alapon” vizsgáló csoportot korábban is számos bírálat érte, amiért a tudományosság látszatát keltve terjeszti véleményét az olyan, Európa sorsát meghatározó kérdésekben, mint a migráció, az integráció és a terrorizmus.