Tordai Bence (Párbeszéd) arra szólította fel a kormányzatot napirend előtt, hogy „vonassák ki Putyin gazdával az orosz csapatokat Magyarországról”.

A mai pártállam vezetője is behívná az orosz csapatokat?

A mai pártállam vezetője is behívná az orosz csapatokat?Tordai Bence 👉 Párbeszéd Magyarországért ❎ #Párbeszéd

Gepostet von Párbeszéd Magyarországért am Montag, 5. November 2018

Szerinte kémek, ügynökök „részben a magyar kormány kötelékében” vannak jelen, ilyen Kiss Szilárd és a jobbikos Kovács Béla, az orosz hitelből, technológiával és érdekből épülő paksi bővítésen orosz mérnökök, a magyar hadsereg helikopterein orosz társaik dolgoznak.

Itt vannak az orosz oligarchák és üzletemberek csapatai is, akik a Putyin-közeli pénzeket mossák Magyarországon tisztára és használják azokat az orosz gazdasági befolyásszerzés kiterjesztése ügyében – fogalmazott, kifogásolva az orosz és a „velük szövetséges” Fidesz-propagandisták és trollok működését.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszát azzal kezdte: amíg a kormányoldal 1956 évfordulóján a hősökre és a mártírokra emlékezik, az ellenzék „össze-vissza beszél marhaságokat”.

Láthatatlan és lehetetlen pártnak nevezve a Párbeszédet arra figyelmeztetett: a választók a Fidesz-KDNP szövetséget bízta meg áprilisban – nagy többséggel és sorrendben harmadszor – az ország irányításával, hozzátéve, attól, hogy diktatúrát, befolyásolást és félelmet emlegetnek rendszeresen, attól az még nem igaz.

Hangsúlyozta, EU- és NATO-tagállamként más államokhoz hasonlóan Oroszországgal is pragmatikus, kölcsönös tiszteleten alapuló külpolitikát folytat Magyarország, „mert ez a nemzeti érdek”, a paksi bővítés például a rezsicsökkentés legfontosabb feltétele.

Az orosz befolyás kapcsán megemlítette: nyugat-európai állami és cégvezetők rendszeresen találkoznak orosz partnereikkel, képmutató módon a felszínen bírálva, a háttérben nagy üzleteket kötve Oroszországgal.