Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Hirdetés

Mások mellett Portugáliában, Franciaországban, Magyar­országon és Szlovéniában is fontos választásokat tartanak 2022-ben. Több országban is nyitott kérdés még, hogyan alakulnak az erőviszonyok.

A sort Portugália nyitja, ahol január 30-án parlamenti választásokat rendeznek. Sűrű hónap lesz az április, ami az európai választásokat illeti. Ebben a hónapban tartják a magyar mellett a szlovén parlamenti választásokat is, valamint a kétfordulós francia elnökválasztást.

Januártól Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Erre az időszakra fog esni az áprilisi elnökválasztás mellett a júniusi parlamenti választás is. A közvélemény-kutatók Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök győzelmére számítanak. A jobboldalon több kihívója is van, így Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, a publicistából lett elnökjelölt – és Visszahódítás néven új pártot alapító – Éric Zemmour, valamint a republikánus, az előbbieknél lényegesen liberálisabb Valerie Pécresse. Várhatóan valamelyikük jut a második fordulóba Macronnal.

Noha jóval több szó esik a nemzetközi médiában a francia és a magyar választásokról, a szlovén politikai helyzet alakulása távolról sem közömbös Európa és hazánk szempontjából. A friss méréseken Janez Jansa jobbközép kormányzó pártja, az SDS vezet 26 százalékkal és 18 százalékon állnak a szociáldemokraták (SD). Jansa esetében a kérdés ezúttal is az lesz, kikkel tud koalíciót alakítani.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Hírlap oldalán.