A július óta hivatalban lévő Tóth Tibor a lap pénteki számában megjelent interjúban kifejtette: Magyarország finanszírozása a romló külső környezet ellenére is biztosított. Ebben visszaköszönnek azok az eredmények is, amelyeket az elmúlt bő egy évtizedben ért el a magyar adósságkezelés: 2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát hatvan százalékról harmincra, a devizaadósság arányát ötvenről 25 százalék alá sikerült javítani – mondta.

Hirdetés

Tóth Tibor rámutatott: az államadósság negyedét ma már a magyar emberek tartják kézben, 2010-ben ez az arány csupán három százalék volt. „Azt látjuk tehát, hogy a magyarok szeretnek a saját hazájukba fektetni” – fogalmazott.

Ismertetése szerint nagy érdeklődés övezi a szeptember 29. óta kapható új sorozatú állampapírokat is, a Bónusz Magyar Állampapírt és a Prémium Magyar Állampapírt. Az első nyolc napon már több mint 800 milliárd forint értékben vásároltak ezekből. Tehát a befektetőkön kívül a magyar családok is bíznak a magyar gazdaságban, gazdaságpolitikában – jelentette ki.

Tóth Tibor az interjúban beszélt arról is, hogy a kormányzat arra számít, hogy hamarosan stabilizálódás jöhet, megnyugodhatnak a piacok, és előrejelzésük szerint az infláció a jövő év második felében már csökkenhet. Céljuk, hogy a háborús inflációval szemben megvédjék a magyar családokat, a rezsicsökkentés fenntartása, a benzinárstop, a kamatstop és az élelmiszerárstop ezt szolgálják – mondta Tóth Tibor.

Korábban írtuk