Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció
Hirdetés

Botka papírforma győzelmet aratott, bár Nemesi reményeit nyilván nem erősítette, hogy a kampányban Lázár János dicsérő szavakkal illette Botkát, felerősítve ezzel annak esélyeit. Szegeden általános a vélekedés, hogy a Fidesz Bartha László rossz emlékű polgármestersége miatt gyengült vissza az országos szint alá, mindenesetre tény, hogy akárkivel próbálkozott a polgári oldal, a baloldal sorra behúzta az elmúlt országgyűlési és önkormányzati választásokat.

A vártnál fölényesebb győzelmet aratott Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter jelenlegi polgármester. Pedig itt úgy tűnt, sikerült megtalálni a megfelelő ellenjelöltet Grezsa István személyében. Az országosan is kiugró 66 százalékos részvétel alakulása már napközben jelezte, hogy a kettészakadt városban mindkét oldalt feltüzelte a verseny. Végül Márki-Zay mintegy 3400 szavazattal többet szerzett, ami ha nem is bombasztikus meglepetés, de mindenképpen váratlan fejlemény. A város intézményeit ellehetetlenítő, helyi háborúskodást szító politikus tehát öt évig vezetheti Hódmezővásárhelyt. Rapcsák András szelleme végleg tovatűnni látszik.

A negyedszázada vörös, Szirbik Imre MSZP-s polgármester magánbirtokának látszó Szentesen is pajzsra emelték az ellenzéket. Szirbik ezúttal már nem mérette magát, helyette a jobbikos, de civil mozgalom mögé bújtatott közös jelölt, Szabó László Zoltán indult. A Fidesz–KDNP a közeli Szegvár polgármesterében, Gémes Lászlóban látott fantáziát, de végül Szabó győzött, meglehetősen fölényesen. A hajdani megyeszékhelyen tehát nincs változás, a választás utáni közhangulatot pedig jól kifejezi az egyik facebookos kommentelő, aki afelett örvendezik, hogy Szentesnek helyi születésű polgármestere, nem pedig „gyüttment” vezetője lesz. Hogy Szirbik sem volt szentesi, az a mámoros választási éjszakán már nem jutott el az agyakig.

Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes azért is különösen értékes skalp a győztesek számára, mert mindhárom képviselő-testületben többséget szereztek, így nem kell osztozniuk a hatalmon, és az a veszély sem fenyegeti őket, hogy a polgármester indítványait, elképzeléseit a jobboldali többség megtorpedózza.

A Fidesz–KDNP mégis tudott néhány jelentősebb településen győzni. Makón Farkas Éva Erzsébet hatalmas fölénnyel őrizte meg polgármesteri székét, a szavazatok 67,3 százalékát besöpörve. A polgári oldal a képviselő-testületben is megnyugtató többséget szerzett. Különleges helyzet alakult ki Csongrádon, ahol a hajdani szocialistából lett független jelölt, Bedő Tamás újrázni tudott. A Fidesz nem indított önálló jelöltet a településen, ezzel kvázi elismerte Bedőt, aki igyekszik korrekt kapcsolatot ápolni mindkét oldallal. Hatalmas fölénnyel győztek a Fidesz jelöltjei Mórahalmon (Nógrádi Zoltánnak itt kihívója sem akadt), Mindszenten és kisebb településeken. Sándorfalván a független, de baloldali értékrendet valló Gajdosné Pataki Zsuzsanna az új polgármester. Ásotthalmon valósággal tarolt Toroczkai László, 68,4 százalékot szerzett a Mi Hazánk elnöke. A megyei közgyűlésben – az ország más vidékeihez hasonlóan – a Fidesz–KDNP megnyugtató többséget szerzett.