Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Puzsér Róbert csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: meggyőződésük szerint a múlt évi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás során bevált recept Budapesten is működhet. Ez azt jelenti, hogy „a Nemzeti Együttműködés Rendszere centrumpozícióból leváltható”, és „nem a balszélről” – jelentette ki.

Puzsér Róbert hozzátette: Budapesten többségben vannak a centrumszavazók, ez az LMP, a Jobbik és a Momentum szavazóit jelenti. A múlt évi országgyűlési választási eredmények alapján 31 százaléknyian vannak a fővárosban. Az ellenzéki szavazók 40 százalékát az LMP és a Jobbik szavazói teszik ki, és ha nélkülük akar az MSZP és a DK főpolgármestert, valamint kerületi polgármestereket leváltani, akkor az nem fog megvalósulni – vélekedett.

Kifejtette, az ellenzéki pártoknak szóló ajánlat azt tartalmazza, hogy „korrekt” kerületi elosztás valósuljon meg az ellenzéki pártok között, legyen egy fővárosi „minimumprogram”, amelynek része egy antikorrupciós csomag, s végül meghatározott feltételekkel, nem az MSZP szervezésében, legyen előválasztás az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjéről.

A „korrekt” kerületi elosztás az előző évi és a most májusban esedékes európai parlamenti választások budapesti eredményeinek átlagát alapul véve történhetne meg. „A megalázó ajánlatokból a centrum nem kér többet” – fogalmazott.

Puzsér Róbert szerint szükség lenne egy fővárosi minimumprogram elfogadására is, és szeretnék, ha tartalmazná „Sétáló Budapest” programját. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a baloldalt nem igazán érdekli Budapest sorsa, nem igazán van tervük a fővárossal, az ő esetükben a politikai munkát a pozíciók „elseftelése” jelenti.

Az ajánlatban szerepel egy meghatározott feltételekkel megrendezendő előválasztás. Mi nem vagyunk akadályai az előválasztásnak, viszont ragaszkodunk a magunk feltételeihez – közölte Puzsér Róbert.

Puzsér Róbert a sajtótájékoztatón új szórólapokat mutatott be, amelyeken az MSZP és a DK kerületi polgármester-jelöltjeinek „meghatározták státuszát szakmailag és etikailag”. Ennek alapján három kategóriába sorolták a „régi baloldal” jelöltjeit: így vannak a teljesen elfogadhatatlanok, a szakmailag nem, de emberileg alkalmas polgármester-jelöltek, valamint az elfogadhatók, akik képesek kerületek vezetésére.

Kitért arra is, hogy kedden, a jelenlegi tervek szerinti előválasztást rendező civil szervezet egyeztetésén nem jelent meg az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum sem.

Szerinte „nagyon úgy néz ki, hogy nem akarják az előválasztást”, azt „el akarják szabotálni”, az ezért való felelősséget pedig rá akarják tolni.

Kérdésekre válaszolva Puzsér Róbert elmondta: a siker érdekében minden kerületben és fővárosi szinten is egy ellenzéki jelöltnek kellene indulni a kormánypártok jelöltjével szemben. Ehhez koordináció szükséges, és nem összefogás – hangsúlyozta.

Puzsér Róbert a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjéről szólva azt mondta: Karácsony Gergely „alapvetően egy gyenge vezető”, „pont az alkalmatlansága teszi alkalmassá (…) az MSZP számára”. Szerinte a szocialistáknak nincs szükségük erős budapesti vezetőre, egy gyenge vezetőre van szükségük, akinek „a háta mögött folyhat a fideszesekkel közös mutyi”.

Puzsér Róbertet kérdezték Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő „patkányozó” kijelentéséről is, és erre úgy reagált: „aljadék, a legrosszabb Bayer Zsolt-i hagyomány”, nem tudja eléggé elítélni.