Fotó: MTI/Komka Péter
Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester, László Miklós, a gyülekezet főgondnoka, Németh Judit lelkész, Sárosi Gábor egyházmegyei lelkészi jegyző, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a kormányzati támogatással megépülő salgótarjáni református gyülekezeti ház alapkőletételén 2022. április 2-án
Hirdetés

Soltész Miklós köszönetet mondott az egyházak képviselőinek, Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőnek és Fekete Zsoltnak (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármesterének, hogy teljes egyetértésben mondhatták ki: egyházi beruházások is valósuljanak meg a Modern városok program (MVP) keretében a városban és térségében is.

„Amikor modern városról beszélünk, abban benne van, hogy mi a kereszténységet, a hitet, a zsidó felekezeti vallást is fontosnak és modernnek, szükségesnek és mainak tartjuk” – fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, az ukrán-magyar határról érkezett Salgótarjánba, beszédében kiemelte: amikor „két testvérnemzet szörnyűséges háborúja” zajlik, a segítség „motorjai” között vannak az egyházi karitatív szervezetek.

Szólt arról is, hogy azok a kárpátaljaiak, akiket az ukrán hatalom egy része tíz éve megfoszt az iskoláiktól, hátrányba kerülnek az egyházaikkal, a magyar nyelv használatával, most átjönnek Magyarországra, tolmácsolnak az ukrán menekültek és a magyarok között, segítenek az ukrán menekülteknek.

Korábban írtuk

Mi ez, ha nem a kereszténységből fakadó odafigyelés, szeretet más ember iránt? – tette fel a kérdést Soltész Miklós.

Németh Judit, a salgótarjáni református gyülekezet lelkésze felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben, salgótarjáni látogatásán tett ígéretet arra, hogy a Modern városok programban a kormány biztosítja a városban lévő történelmi egyházak fejlődését segítő beruházásokat.

Az új, 480 négyzetméteres gyülekezeti ház a templommal szomszédos telken épül fel a jövő év végére 265 millió forintból, a telket a a Dunamelléki Református Egyházkerület segítségével vették meg. Bibliaórát, ifjúsági összejöveteleket, kóruspróbákat, a földszinti nagyteremben kulturális, irodalmi rendezvényeket tartanak majd itt, a felső szintre szolgálati lakás és vendégszobák kerülnek.

Fekete Zsolt polgármester a rendezvényen azt emelte ki, hogy az idén százéves város megérdemli az elindult, befejeződött és folyamatban lévő beruházásokat. Most következik Salgótarján gazdaságának rendbehozatala – tette hozzá.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a salgótarjáni fejlesztések között említette a 21-es főút négysávosítását, az épülő onkológiai központot, a kormány előtt lévő, 34 milliárd forintos turisztikai csomagot, és nagyságrendjében az országban egyedülállónak nevezte a Modern városok programban itt elfogadott egyházi beruházásokat.

Az alapkő letételén és az ünnepség előtt tartott istentiszteleten részt vett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is.