Szerda reggelre 2 536 000-nél is többen szereztek védettséget. Az utóbbi időszakban jelentősen felgyorsult az oltás folyamata.

Hirdetés

A legelső oltásokat december 26-án adták be, egy hónap múlva a 150 ezerhez közelített a beoltottak száma (jan 26.: 149 676), majd a következő hónap elteltével meghaladta a félmilliót (febr. 25.: 508 073 fő). Március első hetében értük el az egymilliós számot (márc. 8.: egymillió). A hónap végére pedig már több mint kétmillióan kapták meg a vakcina első adagját (március 31.: 2 011 029).

Az elmúlt héten 526 ezer ember kapta meg az első dózist valamelyik vakcinából, amire korábban még nem volt példa.

Sőt, ha a második körös oltásokat is beleszámítjuk, akkor ez a szám a 778 ezret is meghaladja.

Napról napra nő a teljes védettséget szerzők száma is. Egy hét alatt több mint negyedmillióan (252 749) kapták meg a védőoltás második adagját, ezzel átlépte az egymilliót azoknak a száma, akik már az emlékeztető oltáson is túl vannak.

Korábban írtuk


A feszes tempónak köszönhetően az átoltottságot tekintve továbbra is Európa élvonalában van Magyarország. Hazánkban most csaknem 26 százalékos az átoltottság, ami kétszerese az uniós 13 százalékos átlagnak. Továbbra is csak Málta áll előttünk ezen a listán, minden nagyobb uniós államot megelőzünk.

A kedvező oltási adatok pedig lehetővé tették,

hogy szerdától bizonyos szabályok enyhüljenek vagy változzanak.

Újranyithattak például a nem létfontosságú termékeket árusító boltok, ám az üzletekben ezentúl négyzetméter-alapú előírásoknak kell megfelelni.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvatosság továbbra is fontos: a maszk és a távolságtartás is kötelező mindenkinek!


Az újranyitás nem érte váratlanul az üzlettulajdonosokat. Azt mondták, készültek rá, örülnek a lehetőségnek. 

A plázák közösségi terein is tartani kell a megfelelő védőtávolságot,

vagyis nem lehet csoportosulni. A szabályok betartását biztonsági őrök ellenőrzik.

A nagyobb hipermarketek több mint ezer vásárlót is fogadhatnak egy időben. Egy hónap kényszerpihenő után újra fogadhatnak vendégeket a szolgáltatók is.

A nyitás pontos menetrendjéről videót osztott meg közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A legfontosabb tudnivalók szerepelnek az összeállításban, miszerint tíz négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat, és az üzletek este fél 10-ig lehetnek nyitva.

Ehhez igazodik a kijárási tilalom is, amely mostantól 22 órakor kezdődik és másnap hajnali 5 óráig tart.

Nem változott az, hogy az éttermek csak elvitelre főzhetnek, a szállodák pedig csak üzleti céllal utazó vendégeket fogadhatnak. Az újraindítás következő lépcsőjeként nyitnak az óvodák és iskolák, várhatóan április 19-én.

A teljes cikk a hirado.hu oldalán olvasható.