Fotó: szentkoronaradio.hu
Hirdetés

Ők nem a maguk urai, a városvezetés utasításait hajtják végre, egyszerűen végig akarják zongorázni azt a forgatókönyvet, amit kapnak – mondta el a napilapnak Popovics Pál, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola informatika tanára a magyar oktatási intézmény új vezetőiről. A kárpátaljai iskola élére a tanév kezdetén ukrán igazgatót és igazgatóhelyetteseket neveztek ki, miközben a peres ügy még javában zajlik az iskola előző, magyar vezetőjének a váratlan leváltásáról.

Lényegében azt mondták el, amit nem szerettünk volna hallani, hogy nekik az iskolánk ukránosítása a tervük, hiszen ez itt Ukrajna, és az államnyelven kell beszélni, az ukrán törvényeket kell betartani

 – ismertette Popovics Pál az új vezetés nem titkolt célját. A pedagógus elmondása szerint a terveknél az ukrán oktatási törvényre hivatkoznak, amely szerint nincsenek nemzetiségi iskolák, minden iskola ukrán, és jövőre is már minden tantárgyat, legalábbis a tantárgyak zömét ukránul kell tanítani.

Az ukrán parlament 2017-ben hozta meg a törvénytervezetet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását.

A javaslat szerint a diákoknak ötödik osztályban a tantárgyak húsz százalékát, majd fokozatosan minden évfolyamon ezt az arányt növelve tizedik osztályban már a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell tanulniuk. A tervezet erről szóló 7. cikkelye eredetileg már 2023-ban lépett volna hatályba, ám a nyelvhasználat körüli vita hatására annyi változtatást jóváhagyott Kijev, hogy egy évvel, 2024. szeptember elsejéig elhalasztják az ukrán nyelvre történő átállást.

A teljes cikket IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatják el.

Korábban írtuk