Vessünk végre véget a végrehajtóbiznisznek! – sürgette napirend előtti felszólalásában Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője.

Hirdetés

A politikus arról beszélt, az orvosi kamara példája azt mutatja, hogy ha egy köztestülettel kapcsolatban kétely merül fel, és annak életébe törvényalkotással akarnak beavatkozni, „a kormányoldalon meglehetősen gyorsan reagálnak”.

Kifogásolta, hogy a végrehajtóknál tapasztalt anomáliák, „minden idők talán legnagyobb kormányzati botránya” esetében ez nem történt meg, holott világosan látszik a társadalmi felháborodás.

Lukács László György szerint a rendszert meg kell változtatni, ennek részeként a végrehajtást állami ellenőrzés alá helyezni, közfeladatnak minősítve azt. Sürgette, hogy a teljes végrehajtói kar essen át átvilágításon, „hiszen mindannyiuknál felmerül, hogy részt vettek ebben a bűnszervezetben”.

Korábban írtuk

Válaszában Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az Országgyűléshez méltatlan vudu-szertartásnak nevezte a felszólalást, és azt  hangsúlyozta: a magyar alkotmányos rend a hatalommegosztás elve alapján ezt nem teszi lehetővé, hogy egy zajló büntetőeljárás bizonyítékait minősítsék.

Felvetette: ha keresztülviszik a felszólaló javaslatát, a Jobbik frakció tagjait is át kellene világítani, hiszen „bizonyára van olyan, aki kapcsolatban ált” elítélt egykori európai parlamenti képviselőjükkel.