Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

„Mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről, amelyek Srí Lanka négy városában történtek a nap folyamán és tragikus módon oly sok békés ember életét követelték” – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott részvéttáviratban.

Áder János kiemelte, hogy Magyarország polgárai „a gyász e nehéz óráiban” kiállnak Srí Lanka népe mellett, és megerősítik, hogy továbbra is elkötelezettek a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelem mellett.

A köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt annak a több száz embernek, aki megsebesült „az aljas támadásokban”.

A Srí Lanka több pontján végrehajtott húsvétvasárnapi robbantásokban 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek. Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését.


Azbej Tristan: a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel

Elfogadhatatlannak nevezte Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, hogy bár a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja és a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, „a nemzetközi szervezetek és az emberi jogi fórumok némán, cinkosan hallgatnak erről a tényről”.

Az államtitkár a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat nyomán kiadott, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel és őszinte megdöbbenéssel értesült a keresztényeket ért újabb terrortámadásról. A támadók templomokban, a húsvétvasárnapi misén részt vevő hívek között és három szállodában robbantottak bombát, kihasználva Krisztus feltámadásának ünnepét.

„Nem tudni, milyen sebeket okozott ez az aljas tett a lelkekben, a másfél milliós Srí Lanka-i keresztény közösség lelkében” – fogalmazott Azbej Tristan, aki együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

Kiemelte, hogy az Orbán-kormány 2016-tól elsőként indított kormányzati programot az üldözött keresztények megsegítésére.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program végrehajtásáért felelős államtitkárság vizsgálja a Srí Lanka-i keresztények számára történő segítségnyújtás lehetőségét – tette hozzá.

Húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán 8 robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodában. A jelenlegi adatok szerint több mint 200 halálos áldozata és mintegy 450 sérültje van a támadássorozatnak. A Srí Lanka-i kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig.


Az MKPK imádkozik az áldozatokért

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) fájdalommal tölti el, hogy a húsvét nem múlt el terrortámadás és keresztények elleni atrocitás nélkül, imádkozik az áldozatokért és családjukért – közölte Veres András, a testület elnöke a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat kapcsán az MTI-vel.

A győri megyéspüspök közleményében azt írta, szomorúan értesültek a történtekről.

„A feltámadt Krisztusban való hittel imádkozunk az áldozatokért, valamint családjaikért és kérjük a mindenható Istent a béke ajándékáért” – fogalmazott Veres András.

Húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán 8 robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodában. A jelenlegi adatok szerint több mint 200 halálos áldozata és mintegy 450 sérültje van a támadássorozatnak. A Srí Lanka-i kormány országos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap kora estétől hétfő reggelig.