Fotó: Rétvári Bence, Facebook
Hirdetés

Rétvári Bence elmondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy a fogvatartottak járuljanak hozzá a saját fogva tartásuk költségeihez, és ne az adófizetőknek kelljen azt állniuk.

Kiemelte: a foglalkoztatás azért is fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben a rabok hozzászokjanak a mindennapi munkához. A kormány abban hisz, hogy amikor a fogvatartottak szabadulnak, „a való életben” is jogkövető magatartást fognak tanúsítani – tette hozzá.

A börtönben a fogvatartottak akár szakmát is tudnak szerezni, amellyel később, a szabadulásuk után boldogulni tudnak – mondta az államtitkár.

Közölte: az előállított termékekkel elsődlegesen a börtönöket látják el. Ezek teljes mértékben versenyképes termékek, amelyek a boltok polcain is megjelennek, és bevételt jelentenek a büntetés-végrehajtás számára – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese elmondta, a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének leghatékonyabb formája a munka.

A fogvatartottakat költségvetési foglalkoztatása az intézetek falain belül történik, a másik mód pedig a gazdasági társaságoknál való foglalkoztatás. A társaságok a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, a Bv. Holding vállalatcsoporthoz tartoznak.

A Bv. Holding tíz gazdasági társaságot foglal magában, évi csaknem 50 milliárd forint árbevétellel és 1,7 milliárd forint adózott eredménnyel.

A tésztaüzem a Bv. Holding egyik tagvállalatának, az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-nek a része. A gyártógépek olasz technológiával működnek, az üzem teljesen energiahatékony, a hulladékhőt is hasznosítják.