Fotó: MTI/Soós Lajos
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából a minisztériumban tartott ünnepségen 2024. március 14-én
Hirdetés

Rétvári Bence kiemelte: a magyar nemzet – amely egyenrangú Európa nemzetei között – sosem volt fáradt ahhoz, hogy harcoljon a szabadságáért. A márciusi ifjak mögött már 1848-ban komoly nemzetépítő életpálya állt – mutatott rá az államtitkár.

Kifejtette: fiatalok voltak, de már a reformkorban sokat tettek a társadalom, a gazdaság vagy a gondolkodás terén. Békésen kiálltak hazájukért, és úgy érezték, a függetlenség terén is előrelépésre van szükség – mondta Rétvári Bence.

Kitért arra is: a változások március 15-e után is békések, törvényesek, jogszerűek voltak, a fegyveres harcot nem a magyar kormány kezdte, hanem a Habsburgok. Az államtitkár megjegyezte: akkor is akadtak olyan magyarok, akik megszavazták Haynau és hozzá hasonlók díszpolgári címét.

Rétvári Bence elmondta: március 15-e alkalmából azok munkáját ismerik el, akik nemcsak a saját gyarapításukért, hanem a közösségért is tettek, s ezzel mutattak példát. A Belügyminisztériumban tartott ünnepségen mintegy félszáz miniszteri elismerést, kitüntetést adtak át a terület dolgozóinak március 15-e alkalmából.

Korábban írtuk