Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (illusztráció)
Hirdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az élelmiszerek ára, és a statisztikai hivatal adatai szerint egy év alatt 28 ezerrel nőtt azon nyugdíjasok száma, akik kevesebb mint 93 ezer forintból élnek meg havonta.

A képviselő a Gyurcsány-kormány bérekhez kötött nyugdíjemelési módszerének ismételt bevezetését szorgalmazta, valamint azonnali 4 százalékos nyugdíjemelést javasolt.

Rétvári Bence államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt harminc évben egyetlen kormány, a Gyurcsány-kormány volt az, amely csökkentette nyugdíjakat. Korábban még meg is akarták adóztatni a nyugdíjakat, majd bevezették a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és 15-ször emelték a rezsit – sorolta.

Szerinte az inflációkövető nyugdíjrendszerrel mindig biztonságban vannak a nyugdíjak. Ha a tervezettnél alacsonyabb az infláció, a különbözetet akkor is megkapják a nyugdíjasok; ha a tervezettnél magasabb az infláció, akkor visszamenőlegesen az egész összeget megkapják a nyugdíjasok és az emelés beépül a következő évi nyugdíjba – magyarázta Rétvári Bence.