Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Kuczik János Zoltán országos rendőrfőkapitány-helyettes (b) az Egy éve történtek a brutális antifatámadások Budapesten címmel tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban 2024. február 14-én
Hirdetés

Rétvári Bence felidézte, hogy a mintegy húszfős külföldi csoport tagjai fényes nappal, a főváros közterületein, hátulról, „aljas módon” támadtak a véletlenszerűen, illetve a ruházatuk alapján kiválasztott áldozataikra.

Viperával ütéseket mértek a lábukra, a földre rogyott embereket ütötték, rúgták, amivel 2-7 cm hosszúságú repesztett sebeket, ujjtörést, alkarcsont törést, agyrázkódást, szemüreg- és arcüreg törést, valamint bevérzéseket, zúzódásokat okoztak, majd lefújták őket gázsprayvel és gyorsan elmenekültek. Az egyik áldozat fejére például 13 ütést mértek – emelte ki az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy az áldozatok magyar, lengyel és német állampolgárok voltak, akik nyugodtan sétáltak nagy forgalmú közterületeken. Elfogadhatatlan, hogy bűnszervezetben, fényes nappal az utcán véresre verjenek embereket – szögezte le Rétvári Bence.

Hangsúlyozta, az antifa mozgalom velejárója az erőszak, aktivistáik azt gondolják, hogy nekik szabad erőszakot alkalmazni, és céljuk az anarchia, az, hogy a jelenlegi társadalmi rendet lebontsák.

A magyar kormány a törvénytisztelő állampolgárok, az áldozatok oldalán áll; Magyarország a béke és a biztonság szigete, elfogadhatatlan, hogy külföldről azért érkezzenek antifa aktivisták Magyarországra, hogy ilyesfajta merényleteket kövessenek el – mondta az államtitkár.

Korábban írtuk

Beszámolt arról, hogy az előkészület „antifa oldalról” idén is hasonló volt, azonban a rendőrség felkészülésének köszönhetően sikerült megelőzni, hogy hasonló eset történjen, most mindenki biztonságban volt Budapest utcáin.

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes közölte, a tavalyi elkövetők közül 17 főt azonosítottak, velük szemben eljárás folyik.

Idén fokozott ellenőrzés volt a fővárosban ebben az időszakban, a múlt csütörtöktől több mint tíz helyszínen nagy létszámban jelen voltak a rendőrök, de ellenőrizték az aluljárókat és a szélsőséges, radikális csoportok által látogatott szórakozóhelyeket is, valamint a térfigyelő kamerákon keresztül is végeztek megfigyelést – fejtette ki a vezérőrnagy.

Hozzátette, mivel a tavalyi elkövetők külföldi állampolgárok voltak, idén együttműködtek a külföldi társszervekkel.

A Kitöres napjával kapcsolatban öt rendezvényről érkezett bejelentés idén, két rendezvényt betiltottak, hármat pedig biztosítottak, ennek keretében több mint háromszáz főt igazoltattak, ők többségükben radikális csoportokhoz tartozó külföldi állampolgárok voltak – tudatta a rendőrfőkapitány-helyettes. Elmondta, hogy öt főt előállítottak, ők késeket, gázsprayt, lőfegyvereket tartottak maguknál.

A fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően semmilyen erőszakos cselekmény nem történt idén a fővárosban – jelentette ki Kuczik János Zoltán. A sajtótájékoztatón videófelvételeket is bemutattak a tavalyi brutális antifa támadásokról.