Hirdetés

Gurmai Zita (MSZP) szerint, ha megvalósulnak a gyógyszerbeszerzés központosítására vonatkozó elképzelések, azzal tovább szaporítják az elmúlt 14 év fideszes bűneit az egészségügyben. Elérkeztünk oda, hogy a kormány mutyija már az emberek életét sodorja veszélybe – fogalmazott, annak a véleményének adva hangot, hogy a nagyobb haszon érdekében lazítanának a szabályokon, beláthatatlan következményeket okozva.

A képviselő kifogásolta, hogy gyógyszerész nélkül is működhetnének patikák, valamint hogy egy kézbe adnák azokat a kórházak ellátását biztosító gyógyszertárakat.

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: akár tankönyvi példa is lehet, ami elhangzott, hiszen a gyógyszergyárak és -kereskedők lobbitevékenysége „felszólalást vásárol itt, a parlamentben”. Közlése szerint a kormány arra törekszik, hogy minél inkább a betegek érdeke érvényesüljön, ne a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeké, azaz minél többféle gyógyszert minél olcsóbaban tegyenek elérhetővé.

Felidézte: a korábbi árleszorító lépéseket is túlélték e cégek, viszont jelentősen csökkent termékeik ára. Az államtitkár hozzátette: a mostani ellenzék szakmai szempontok helyett tisztán üzletnek tekintette ezt az ágazatot, megengedve a gyógyszerészek kiszorítását innen; ehelyett ez a kormányzat támogatta a patikusokat abban, hogy megvásárolhassák a gyógyszertárakat.

Korábban írtuk