Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márki-Zay Péter az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án
Hirdetés

Márki-Zay Péter politikai értelemben megbukott – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, hozzátéve: a baloldalon ez persze nem jelent problémát a jövőre nézve, nézzük csak meg Gyurcsány Ferenc esetét.

A hódmezővásárhelyi polgármester most próbál a baloldalon helyet csinálni magának, az elmúlt években megszokott stratégiát követve újabb pártot létrehozni, de korábbi szövetségesei rövid úton leszámolnának vele, és erre van is esélyük

– mondta Tóth Erik, aki szerint Márki-Zay Péter politikai hátországa instabil, hiszen legrégebbi bizalmasai is ellentmondanak neki az utóbbi időben. „Ráadásul az idő is szorítja őt: két év múlva önkormányzati és EP-választásokat tartanak, addigra kellene főnixmadárként feltámadnia úgy, hogy a legerősebb ellenzéki párt vezetője már korábban megküldte számára a selyemzsinórt. Innen szép győzni” – jegyezte meg az Alapjogokért elemzője.

Tóth Erik úgy látja,

az egyik legmélyebb törésvonal jelen pillanatban Gyurcsány Ferenc és a csúfosan leszereplő Márki-Zay Péter között húzódik, amely már a választás éjszakáján is látható volt, amikor a baloldali pártok által cserben hagyott Márki-Zay Pétert a DK elnöke rögtön bűnbakká és egyedüli felelőssé tette meg.

„Ráadásul még miniszterelnök-jelöltként ő maga is azt szorgalmazta, hogy Gyurcsány Ferenc lépjen egyet hátrébb, és ne vegyen részt az országos politikai kampányban, de Dobrev Klárát is többször illette komoly kritikával” – idézte fel Tóth Erik, aki szerint a politikai realitás most az, hogy a legnagyobb baloldali frakcióval rendelkező és a legerősebb országos ellenzéki infrastruktúrával bíró Gyurcsány házaspár inkább abban érdekelt, hogy a földbe döngöljék Márki-Zay Pétert.

„Számára országos politikai szerep jelenleg nem képzelhető el, az viszont látszik, hogy a polgármesteri székből menekülne, miután április 3-án elfogyott mögüle a városban is a többség”

– emelte ki az elemző. Arra a felvetésre, mi várhat a baloldalra és Márki-Zay Péterre a következő EP-választáson, az elemző úgy fogalmazott, nem elsősorban a hódmezővásárhelyi polgármestertől függ, mi lesz az ellenzéki összefogás pontos koreográfiája két év múlva.

„Az EP-választás arányos listás választási rendszere miatt elképzelhető, hogy az ellenzéki formációk egyfajta erőfelmérésként külön indulnak majd. Ezzel a forgatókönyvvel a legjobban Gyurcsány Ferenc járna, csakúgy, mint 2019-ben, amikor a DK jó eredményt ért el önmagához képest”

– mondta az elemző. Hozzátette, Márki-Zay Péter formálódó politikai ambícióit akkor tudná érvényesíteni, ha 2024 elejére jól látható társadalmi támogatottsággal rendelkező pártot hozna létre. „Amíg ez nem következik be, Márki-Zay Péternek sem szava, sem ereje nem lesz beleszólni Gyurcsány Ferenc stratégiájába” – hangsúlyozta Tóth Erik.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk