Nem tarthatná vissza az uniós pénzeket Brüsszel Schiffer András ügyvéd szerint. Az LMP egykori elnöke a Hír TV Napi aktuális című műsorában felhívta rá a figyelmet, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök elismerte beszédében, hogy Magyarország teljesítette a jogállamisági mechanizmus keretében elvárt, az igazságszolgáltatásra vonatkozó úgynevezett szupermérföldköveket. Ennek ellenére az Európai Bizottság elnöke szerint a jogállamisági problémák továbbra is fennállnak a migráció kezelése és a gyermekvédelmi törvény miatt, ezért továbbra sem folyósítja Brüsszel a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Hirdetés

Schiffer szerint ez egy vicc, mivel a bizottság is kizárólag az uniós alapszerződésben foglaltak szerint járhatna el. Az ügyvéd úgy gondolja, tágabb értelemben ugyan érintheti a gyermekvédelmi törvény a jogállamiságot, de nem olyan jogállamisági probléma, amely veszélybe sodorja az EU pénzügyi érdekeit.

Ursula von der Leyen gyakorlatilag elismerte, hogy a Magyarországnak egyébként járó uniós források folyósítását geopolitikai érdekek mentén tartja vissza Brüsszel.

– jelentette ki a baloldali gondolkodó, hozzátéve: az, amit Brüsszel az európai agrárügyekben csinál, aligha szolgálja Európa érdekét. Régóta, de legkésőbb az orosz-ukrán háború kezdete óta nyilvánvaló, hogy az európai államok nagy része aszerint cselekszik, amelyet az amerikai konglomerátumok mit diktálnak.

Schiffer bírálta a fővárost és a BKK-t is a járatritkítások miatt. Szerinte Walter Katalin, a BKK vezetője egy Amerikából hazaejtőernyőzött, Bajnai Gordon köréhez tartozó menedzser, akitől nem meglepő ezért, hogy gazdasági típusú döntéseket hoz. Az a probléma, hogy nem az utasok, a budapestiek érdeke az első, hanem mindenféle technokrata szempontok.

Korábban írtuk

Én azt gondolom, hogy egy kétmilliós város esetében, hogyha a városvezetés alapvetően a város fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik, és nem mindenféle nagyívű csatákat vív a kormánnyal, akkor ki is alakítható egy együttműködés a központi kormányzattal, erre volt példa Demszky Gábor és Tarlós István főpolgármestersége idején is

– fogalmazott Schiffer.

A műsorról készült eredeti szemle IDE kattintva olvasható a Mandiner oldalán.