Fotó: MTI/Máthé Zoltán (illusztráció)
Hirdetés

Az akcióterv megvalósulása esetén is „fényévnyi távolságra” lesz Magyarország 2050-ben a karbonsemlegességtől. Kitért arra is, hogy a kormánynak óriási hitelességi deficitje van, mivel az elmúlt tíz évben a Fidesz politikája hatalmas környezet- és természetkárosítást okozott. Szerinte a kormány mindent feláldozott a hibás és erőltetett beruházások, a nagyüzemi földbirtokrendszer és a multik oltárán.

Közölte, a drága és veszélyes, környezetszennyező paksi atomerőműre épülő energiamix sohasem lesz környezetbarát és zöld.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a környezetvédelmet nem érdemes a napi politikai csatározások szintjére vinni. A kormány cselekszik, míg az LMP átnevezi magát és azt gondolja ezzel már lépett előre – közölte, utalva ezzel arra, hogy az ellenzéki párt felvette nevébe a zöld jelzőt.

Szólt arról is, hogy 2010 óta 24 százalékkal csökkent az egy egységnyi GDP-re eső üvegházhatásúgáz-kibocsátás az országban. Elmondta, azt is atomenergia nélkül nem lehet elérni a karbonsemlegességet 2050-re.