Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)
Hirdetés

Schmuck Erzsébet (LMP) úgy értékelt, a kormánytöbbség a járványt arra használja fel, hogy több, a kormánynak kellemetlen ügyet lezárjon, példaként a klímavészhelyzetre vonatkozó ellenzéki javaslat „kiherélését”, valamint az isztambuli egyezmény ratifikálásának elutasítását említette. Utóbbiról azt mondta, szégyen és mellébeszélés az elutasítás indoka, a migrációra történő hivatkozás.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre inkább kiteljesedő válságot enyhítené egy komplex épületenergetikai program, amely több tízezer embernek teremtene munkahelyet, valamint több tízezer munkahelyet lehetne megőrizni azzal, ha a kormány hajlandó lenne végre elismerni és támogatni a civil szervezetek tevékenységét.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerint az isztambuli egyezmény előnyös részeit – amely a nők és a fiatalok védelmével foglalkozik – beemelték a magyar jogrendbe, az új büntető törvénykönyvbe. Hozzátette: az IM-ben jelenleg is dolgozik egy családügyi munkacsoport, 50 szervezet bevonásával azon, hogyan lehet tökéletesíteni a rendszert.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, az egyezményben foglalt társadalmi nem ideológiájának terjesztésében, a kormány nem lesz partner.

Az államtitkár kitért arra, hogy Magyarországon hatvanezer civil szervezet működik, kötöttségektől mentesen. Az államnak vannak szerződései civil szervezetekkel az állami feladatok fenntartására, ezt mai napig finanszírozzák – közölte.