Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

Olyan még nem volt a magyar történelemben, hogy a fiatal házaspárok indulását tízmillió forintos, könnyen hozzáférhető, szabad felhasználású kölcsönnel segítse az állam, ami ráadásul ingatlanfedezet nélkül, kamatmentesen igényelhető. A fészekrakás előtt állóknak minden fillérre szükségük van az önálló életkezdéshez, érthető, hogy nagy volt a lelkesedésük a jövőbeni érintetteknek.

A kormányrendeletben előírt feltételek sem voltak bonyolultak. A jogalkotók egyértelművé tették, hogy a segítségre a házasságban élők jogosultak. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, hogy a házasság biztonságában élők könnyebben rászánják magukat a gyermekvállalásra, mint azok, akik a lazább együttélési formákat választják. Az is kívánalom, hogy a pár mindkét tagja 21 évesnél idősebb és a feleség 41 évesnél fiatalabb legyen, vagyis még termékeny életkorban. Nem lehetetlen elvárás mindkét házasfél magyarországi lakcíme és legalább egyikük hároméves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya sem.

A kormányrendeletben olyan előírások is szerepelnek, amelyek összhangban vannak a társadalmi elvárásokkal. Kizáró ok például a büntetett előélet, a köztartozás vagy éppen egy korábbi nem törlesztett hitel. A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a babaváró hitel a teljes futamidőre kamatmentes, ha a szerződéskötés idejére már bekövetkezett a terhesség, vagy öt éven belül szülői örömök elé néz a házaspár.

Az új támogatást olyan lelkesedés fogadta, hogy sokan megálltak a rendelet elolvasásában az előnyöknél. Igaz, nem is tűnt túlságosan riasztónak a jogszabály azon pontja, hogy a pénzt folyósító bankok saját belső szabályzatuk alapján döntenek a kérvényező pár hitelképességéről.

Ám sokak számára itt kezdődnek a bonyodalmak. Magyarországon nincs két olyan pénzintézet, amelynek hitelfolyósításra vonatkozó belső szabályai megegyeznének. Az egyik bank azért utasítja el a hiteligénylőket, mert a feleség éppen gyesen vagy gyeden van. Egy másik nem fogadja el jövedelemként, ha valamelyik házastárs – akár ideiglenesen – külföldön dolgozik. A vállalkozóként szerzett jövedelem sem számít teljes értékűnek egyes pénzintézeteknél, csak korlátozottan fogadják be az erre alapozva benyújtott hiteligényléseket. A banki alkalmazottak pedig gyakran a lehető legrosszabb jövőbeni körülményekre számítva állapítják meg a jövedelem terhelhetőségét.

Trencsán Erika, a money.hu ügyvezető igazgatója azonban úgy látja, nem szabad elcsüggedni, ha valahol visszautasítják a babaváró támogatás igénylőjét. Az eltérő belső banki szabályok ugyanis bővíthetik is az igénylők lehetőségeit. Könnyen előfordulhat, hogy az, akit az egyik bank­fiók­ban elutasítanak, egy másik pénzintézetnél hozzájut az áhított tízmillióhoz.

Az ügyvezető igazgató éppen ezért úgy látja, érdemes segítséget kérni egy pénzügyi tanácsadótól, mielőtt feladná valaki a terveit. A money.hu szakemberei segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a fiatalok könnyen megtalálják azt a bankot, amely a pár élethelyzetének leginkább megfelelő feltételek alapján folyósítja a babatámogatás keretében igénybe vehető összeget. Trencsán Erika nem mellékesen arról is tájékoztat, hogy a money.hu e szolgáltatása ingyenes.

A tisztánlátás érdekében a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségéhez fordultunk felvilágosításért. Binder István szóvivő igyekezett megnyugtatni a bizonytalankodókat.
Kérdéseinkre adott válaszából kiderül, a kamatmentes babaváró hitelre való jogosultság feltételei egységesek. A kölcsönt azonban a bankok, az állami kezességvállaláson túl, saját forrásaikból és kockázatárukra nyújtják. Ezért a hiteleket az adott bankok saját üzletszabályzataik előírásai alapján bírálják el, így előfordulhat, hogy az egyes hitelintézetek eltérő üzletpolitikai döntéseik alapján fogadják be vagy utasítják el a kérelmet.
Binder István attól nem tart, hogy egyes bankok saját, magasabb THM-mel kínált kölcsönkonstruk­cióikkal akarnák kielégíteni a babaváró támogatást igénylő ügyfeleket. Az állami kezességvállalás többletbiztosítékot jelent a hitelintézetek számára. A jelentős magyarországi bankok mindegyike kínálja vagy vélhetően kínálja majd a babaváró hitelkonstrukciót, a piaci versenyhelyzet pedig arra ösztönzi a bankokat, hogy e kölcsönök révén is egyre több ügyfélre törekedjenek.