Fotó: MTI/Máthé Zoltán, Archív
Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén
Hirdetés

Egyre több helyen lázadnak fel a helyi baloldali politikai szereplők az „előválasztáson demokratikusan kiválasztott” jelölt személyével szemben. A Dobrev Klára gyáli fórumán elcsattant pofon is egy ilyen szembenállás eredménye volt – írja a lap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Fricsovszky-Tóth Péter, az ellenzéki összefogás vecsési jelöltje (Pest megye 7. számú választókerülete) összeverekedett Hegymegi Istvánnal, a DK gyáli önkormányzati képviselőjével Dobrev Klára fórumán. A verekedést szóváltás és köpködés előzte meg a régóta rossz viszonyt ápoló két ellenzéki politikus között. Ezt követően Hegymegi István úgy fejbe verte az ellenzéki közös jelöltet, hogy mentőt kellett hívni hozzá.

Hegymegi István szerint Tóth-Fricsovszky Péter amiatt került oda, mert Márki-Zay Péter ragaszkodott az indulásához. A DK gyáli önkormányzati képviselője azt is állította, hogy nem okozott volna gondot nekik más párt jelöltjének kampányolni, de Tóth-Fricsovszky személyét nem tudják elfogadni.

„A jelöltnek egyetlen iskolai végzettségét, még egy érettségit sem sikerült dokumentumokkal igazolnia, pedig többször is kértük erre. A cégügyei viszont nagyon zavaróak voltak. A könyvelők azt mondták ezekre, hogy minimum botrányosak. Az ügyvédeink szerint pedig nyilvánvalóan cégfantomizációról volt szó”

– idézi Hegymegi Istvánt a Magyar Nemzet.

A lap egy másik hasonló esetről is beszámol, a dunakeszi központú pest megyei választókerületben egy – azóta a pártból kizárt – DK-s politikus mesélt arról, hogy ő is elindult volna az előválasztáson, de ezt Gyurcsányék megakadályozták.

„Az előválasztáson számos jó és helyi jelölt indult, akik évek óta dolgoztak a körzetért, az itt élő emberekért. Majd jött egy kétes hirtelenséggel lemondó alpolgármester Budapestről, akinek érdekében sorra léptek vissza a helyi jelöltek”

 – idézi a Magyar Nemzet Lőrincz Lászlót, egykori gödi alpolgármestert.

A lap emlékeztet, ő volt az, akit törvénysértő módon váltott le posztjáról a dunakeszi választókerületben fekvő Göd momentumos polgármestere. Balogh Csaba saját DK-s és LMP-s helyettesétől könnyedén megvált, a Budapestről érkező bukott főpolgármester-helyettes Dorosz Dávid mögé viszont elsőre odaállt, azóta is előszeretettel kampányolnak együtt.

A Magyar Nemzet arról is beszámol, a Gyurcsány Ferenc pártjából kilépett Rózsa Péter a kilépés okairól korábban azt mondta,

„a Demokratikus Koalícióban minden van, ami szem-szájnak ingere, csak demokrácia nincs.”

Az egykori DK-s ugyanis elárulta, hogy Hazai Iván Andrással (a másik kilépővel) együtt mindketten szerettek volna elindulni a baloldali előválasztáson, de „Gyurcsány Ferenc és Kiss László nem engedték meg.” Véleménye szerint a DK-vezér és Óbuda DK-s polgármestere attól tartott, hogy végre olyan emberek indulnának a választáson, akik valóban képviselnék az emberek érdekeit – ismerteti a lap.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk