Simicskó István a baranyai községben álló római katolikus templom felszentelésének 250. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, a magyar kormány támogatásával a Kárpát-medencében 3700 templomot újítottak fel, 200-at építettek, továbbá 2200 plébánia és közösségi ház, közösségi tér újult meg, illetve létesült 2010 óta.

Hirdetés

A politikus az ünnepi szentmisét követően tartott beszédében rámutatott: a keresztény értékek megtartása, megerősítése, így a templomok, keresztek felújítása és építése a magyarok megmaradását szolgálja.

Simicskó István úgy vélekedett: a keresztény civilizáció addig tartható fönn, amíg vannak hívek, emberek, akik hisznek a lélek erejében, és akik fontosnak tartják értékeik megtartását.

„Mi, magyarok jó példát mutatunk a nyugati kereszténységnek (.) azzal, hogy rendbe hozzuk a templomainkat, újakat építünk, közösségi tereket építünk, és fontosnak tartjuk a hitünk megőrzését, megtartását” – emelte ki.

Korábban írtuk

A kereszténydemokrata politikus szerint veszélyek leselkednek a jelenleg válságban lévő európai civilizációra, amely – csakúgy mint minden civilizáció – vallási talapzaton jött létre.

Ha ezt a vallási talapzatot, a hitet elhanyagolják, akkor a felépítmény, maga az egész civilizáció kezd el porladni, széttöredezni, miközben egy másik éppen növekvő szakaszába lépő civilizáció akár meg is hódíthatja azt a válságba és lejtőre kerültet – tette hozzá.

Aláhúzta: a magyaroknak azért kell keresztény értékeiket védő cselekedeteikkel tükröt tartaniuk a Nyugat felé, hogy megmutassák, igenis van válasz a mostani globalizációs és migrációs folyamatokra, veszélyekre.

Simicskó István az orosz-ukrán háborúra utalva kiemelte: keresztény érték a békesség képessége is, ugyanis „a béke az egyetlen egy járható út, és az emberiség boldogulásának a józan és normális feltételrendszerét a békés viszonyok adják” – fogalmazott.

Gelencsér Gábor (Fidesz-KDNP), a jelentős német nemzetiségű közösséggel rendelkező település polgármestere közölte, hogy 2014 óta már tizennyolc keresztet újítottak fel a településen, részben a KDNP kezdeményezésére elindult „Fogadj örökbe egy keresztet!” országos akcióban, emellett újat is fognak állítani hamarosan.

A Nagyboldogasszonyról elnevezett római katolikus gödrei templom felszentelésének 250. évfordulója alkalmából kedden magyar és német nyelvű szentmisét mutattak be, koncertet tartottak, majd megáldották a templom előtti feszületet és leleplezték az 1946. és 1948. között elűzött 589 gödrei, németajkú lakos tiszteletére állított új emlékművet.